20 november, 2019

Tre seglare klara för OS i Tokyo

På onsdagen presenterade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) de första svenska deltagarna till sommar-OS i Tokyo 2020 (24/7–9/8). Bland dessa klara medaljhopp finns bland andra de två besättningarna Max Salminen (Finnjolle) och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470). För båda är siktet inställt på guld.

Med 247 dagar kvar till OS-invigningen presenterade SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, 15 aktiva och fem lag som klara för OS. Här finns de riktigt stora svenska namnen och de stora hoppen. Inte minst seglarna Max Salminen, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Och de är redo.

– I dag är vi ungefär där vi förväntat att vi skulle vara prestationsmässigt. Vi har etablerat oss i världstoppen. Vill du vara bäst kan du aldrig slappna av och tiden fram till OS är väldigt viktig. Framförallt ska vi finslipa tre saker; undanvindsfarten i alla lägen, manövrar så vi vinner duellerna i medaljracen, samt konstant fokus på starterna. Går vi i mål med det har vi stora chanser att segla om guldet i Tokyo, säger Anton Dahlberg.För Anton blir det OS för fjärde gången och med Fredrik som gast blir det andra gången. De var sexa i OS i Rio. Men nu är siktet ställt högre:– Jag tycker att Fredrik och jag har lyft oss en nivå från när vi blev uttagna till Rio. Det är jag oerhört stolt över. Vi är ett stark sammansvetsat team som helhjärtat gått in för att bli dom bästa seglingsversionerna av oss själva, säger Anton och får medhåll av Fredrik:

– Jag tycker vi ligger ett snäpp bättre inför Japan jämfört med Rio. Jag är nöjd med var vi står idag. Vi är med i toppen och slåss, samtidigt som vi har saker vi håller på att förbättra. Framåt jobbar vi med undanvind. Vi kan segla båten lite snabbare där. Fysprofil är också en viktig del nu under hösten och vintern. Men vi känner att vi har det som krävs för att gå hela vägen, säger han.

Max Salminen kommer att göra sitt tredje OS i Tokyo. I London 2012 blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf och i Rio kom Max sexa i Finnjolle.

– Det är lika häftigt varje gång man blir uttagen till OS. Det är klart att man alltid skulle vilja ha hunnit längre i förberedelserna. Men om någon, för fyra år sedan, skulle sagt att jag skulle stå här i dag OS-uttagen, som både guld och silvermedaljör på VM, så skulle jag nog varit rätt nöjd. Just nu handlar det mycket om att slutföra många av de projekt som är pågående. Så för mig är varje dag fram till OS väldigt värdefull, säger Max och tillägger:

– Min målsättning och det jag tror på är att jag ska ta mitt andra OS-guld.Sverige har idag ett mycket starkt och väl förberett seglingslandslag. Max, Anton och Fredrik är bara början. Förbundskapten Magnus Grävare tror på ett stort och konkurrenskraftigt team i Tokyo.

– Det är väldigt roligt att få med två så starka besättningar redan nu. Och vi kan förvänta oss att få med Josefin Olsson och Jesper Stålheim i någon av de kommande uttagningarna i början på nästa år. Tillsammans representerar de fyra klasser vi nu är inkvalade i och vi gör allt för att de skall kunna stå på startlinjen i slutet på juli och känna att de kan slåss i toppen. Ytterligare tre klasser har chansen att kvala in till OS under VM på Nya Zeeland om ett par veckor. Slutligen kan 470-tjejerna ta chansen på Europakvalet i april. Så vi har egentligen ingen anledning att inte satsa på deltagande i åtta klasser. Alla våra landslagsseglare är ambitiösa och duktiga så varför inte, säger Magnus Grävare.


Anton Dahlberg och Fredrik Bergström


Max Salminen

Foto: Pedro Martinez (seglingsbilder). Arveforce (porträttbilder).