4 december, 2019

Bra svenskstart på VM för 49erFX

De svenska besättningarna fick en bra start när VM i 49erFX drog igång i Auckland, Nya Zeeland, på onsdagen. Bäst lyckades Vilma Bobeck/Malin Tengström som ligger sexa endast två poäng från en pallplats.

 

– Vi är inte jättenöjda och kände att vi presterade långt från vårt optimala. Samtidigt har vi varken vunnit eller förlorat regattan och vi är med bra i matchen. Vi tar också med oss många viktiga lärdomar vidare i veckan, berättar Vilma och fortsätter:

– Inför i morgon behöver vi vara mer ”på” i starterna. Där fegade vi ofta ur idag vilket gav oss en tuff start på racen. Förhållandena var kluriga, mycket strömsegling och rätt stökiga vågor och mer skift mot slutet av dagen.
Mycket står på spel för svensk segling denna vecka i Auckland. Förutom VM-medaljer så jagar Sverige OS-platser i de tre klasser som detta VM handlar om, det vill säga 49erFX, 49er och Nacra 17. Och det är utan tvekan i damklassen 49erFX de svenska chanserna är störst.

Det var inte bara Vilma och Malin som seglade bra av svenskarna. Även Julia Gross/Hanna Klinga hade en bra dag på jobbet och visar att de är tillbaka efter Julias svåra fotskada. Med serien 2-13-4-28 är de på tionde plats, bara tre poäng efter Vilma och Malin som hade serien 5-28-7-4.

– Det är underbart att vara tillbaka. Det gör ganska ont i foten men vi kan segla snabbt ändå. Lite jobbigt dock i tajta situationer där jag inte alls har samma kvickhet i fötterna, säger Julia.
– Men vi är riktigt nöjda. Vi seglade fort och smart idag. Hanna var grym på att släppa iväg båten och vi slingrade oss igenom banan. Sen surar vi såklart lite över att vi kapsejsade i sista racet där vi var med i toppen.
– Vi kan våga lite mer i starterna. Vi valde att starta väldigt säkert idag men ska nog skruva upp det lite i morgon, avslutar Julia.

Onsdagen blev första dagen på VM som egentligen skulle ha dragit igång på tisdagen. Men vindbyar upp mot 18–19 m/s gjorde att endast två race i 49er kunde genomföras på tisdagen. Nacra 17 och 49erFX kom aldrig iväg.

För herrarna i 49er blev det givetvis mycket tufft. Hannes Westberg/Albin Boman bröt masten redan i första racet och därmed var deras dag – och mer eller mindre hela VM – förstörd, eftersom de inte fick några resultat i något av tisdagens två race. De ligger på 66:e plats medan Fritiof Hedström/Otto Hamel är 62:a.

I Nacra 17 fick Emil Järudd/Cecilia Jonsson till serien 22-8-17-7 under första dagen och de ligger på 24:e plats av totalt 52 båtar.

Foto: Sailing Energy (Seglingsbild). Arveforce (Porträttbild).