23 december, 2019

”Taklös perfektion” från Orust

Brandskär 290 Sport är en vidareutveckling av en välkänd båt från Orust. Under begreppet ”taklös perfektion” satsar varvet på en båt som kan maximera upplevelsen till havs.

Inspirationen till den nya modellen kommer dels från en tidigare modell  (Brandskär 290 Open), dels från båtbyggarens tidigare produktion i kombination med den senaste tekniken.

Båten har en robust stålkonstruktion täckt av två enkelt avtagbara kapell, vilket gör det enkelt att välja om man vill ha helt öppet eller avskärmat. Liksom övriga båtar från varvet är den här modellen designad med användaren i fokus och byggd för att klara ”vad som helst när som helst”.

– Vårt mål med Brandskär 290 Sport är att det ska vara en båt som infriar och överträffar de förväntningar som man kan ha på en båt och som gör att ni verkligen kan maximera er upplevelse av havet år ut och år in, säger Henric Carlsson, ägare av Brandskär.

– Idéen till den första Brandskärbåten föddes redan 1985. Janne, grundaren till Brandskär behövde en båt som skulle kunna användas oberoende av väder och vind året runt i den ibland ganska karga och oförlåtande skärgården på svenska västkusten. Kör man båt över 400 timmar om året i alla tänkbara förhållanden så finns det inget utrymme för kompromisser, båten måste fungerar perfekt. Men efter att han hade gått igenom majoriteten av båtar som fanns tillgängliga lyckades han inte hitta en som han var helt nöjd med.

Tillsammans med en god vän började Janne designa och bygga en båt från grunden helt utan ritningar eller datormodeller att utgå ifrån. De litade på sin magkänsla och den fingertoppskänsla de hade fått från år som båtbyggare. Efter månader av hårt arbetet och finjusteringar så hade de lyckats skapa något utöver det vanliga som kom att ligga till grund för alla Brandskärbåtar som varvet producerar även idag.

Obs att fakta nedan gäller den tidigare modellen, Brandskär 290 Open.

Tekniska fakta

Brandskär 290 Open

Längd:      9,80 m

Bredd:      3,18 m

Djup:        1,00 m

Vikt:          från 3 200 kg

Personer: 13 personer

Kojer:       2

Bränsle:    400 liter

Vatten:     120 liter

Motor:      Volvo Penta D6-380 (eller utombordare)

Toppfart:  35–40 knop

Info: www.brandskar.se