14 januari, 2020

Superyacht genererar egen energi

Philippe Briand står bakom SY200 design, som är en superyacht med noll utsläpp. Den 60 m långa båten är helt självförsörjande på energi och kan producera upp till 500 kW med undervattensgeneratorer.

Det nya superyachtkonceptet SY200 är det allra senaste från den världskända designern Philippe Briand.

Enligt Briand motsvarar den stora segelföringen på båten 2 000 kW under optimala förhållanden. För att klara sin energiförsörjning till elsystemen ombord finns undervattensturbiner som laddar de 20 ton tunga batterierna när båten seglar. Yachten kan generera 500 kW vid 15 knop segling och 200 kW vid 12 knop, vilket räcker för all förbrukning ombord.

Designerns idé till båten bygger på att ta fram en yacht som inte släpper ut några skadliga emissioner eller liknande. Hur miljövänligt detta är med tanke på båtens hela livscykel återstår att se då enbart batterierna väger 20 ton.

En mycket avancerad skrovform är en av hemligheterna bakom båtens effektivitet. Den bjuder även in till en bekväm livsstil med sina eleganta utrymmen inne och ute. Huvuddäck är på en gemensam nivå och till 80 procent täckt av glas och en hardtop.

Den 490 ton tunga båten är en verklig seglande superyacht ur alla aspekter. Hon har designats med samma principer som i högpresterande kappseglingsbåtar.

För många ägare av superyachter är komfort den centrala punkten. I det begreppet ingår inte bara all tänkbar bekvämlighet med prylar och tekniska finesser utan i högsta grad även tystnad. Den här båten klarar att ligga still och få all sin energi från batteribanken. Laddningen sköts med turbinerna, som även om de bara fångar 50 procent av tänkbar energi ändå motsvarar en 500 kW generator vid 15 knop.

Segelytan på denna 62,84 m långa yacht är 2 000 m2 vid kryss medan seglen för undanvind är på över 3 000 m2.

Tekniska fakta

Längd:      62,84 m

Bredd:      10,50 m

Djup:        4,50–8,10 m

Vikt:          490 ton