15 januari, 2020

Eldriven limousinebåt får världspremiär i Düsseldorf

Finländska Q30 fortsätter att utveckla sitt koncept med eldrivna båtar. Det allra senaste är Q30 eLimo Concept som får världspremiär på boot Düsseldorf till helgen.

Q-Yachts är en föregångare inom elbåtar. Båtliv har tidigare provkört deras första modell. På mässan i Düsseldorf. Visas en fullskalemodell av den nya taxi- och limousinebåt som det Helsingforsbaserade företaget lanserar.

Företagets vision för Q30 eLimo är en båt som kan användas som vattenburen limousine och för taxikörningar på sjön. Konceptet har främst utvecklats för att klara de zoner för nollutsläpp som blir allt fler även på sjön. Q30 eLimo klarar att köra utan att avge varken ljud eller utsläpp samtidigt som det långsmala skrovet avger minimala vågor.

Det hydrodynamiskt utformade skrovet är avsett för hastigheter upp till 15 knop. Båten finns med ren eldrift, men också som hybrid så att det är möjligt att ladda batterierna i båten. Hybriden har en bränslecell som producerar el genom vätgas.

För den som har tillgång till snabbladdning finns en helt eldriven version med batterier på 30–60 kWh. Den som behöver längre räckvidd kan välja hybridversionen, som med batterier och bränslecell finns i en version med upp till 120 kWh kapacitet.

Tekniska fakta

Längd:      9,3 m

Bredd:      2,2 m

Djup:        0,6 m

Vikt:          1 750 kg

Motor:      2×10 kW

Batteri:     30–60 kWh

Hybrid:     60–120 kWh (batteri och bränslecell)

Räckvidd (4 personer):

Fart          Räckvidd  17 timmar

30 kWh     60–120 kWh

Marschfart:               8 knop      5 timmar   17 timmar

Toppfart:                   12 knop    1,5 timme 6 timmar

Info:          www.q-yachts.com