16 januari, 2020

Eldriven RIB med integrerad motor

Pulse58 är en helt eldriven RIB med integrerad motor som visas på boot Düsseldorf. Den byggs av RS Electric Boats, ett systerföretag till RS Sailing.

Båten är resultatet av två års utvecklingsarbete och, enligt tillverkaren, den första RIB-båten med en helt integrerad, elektrisk drivlina.

Båten baseras på beprövad teknologi från bilindustrin tillsammans med ett skrov som har optimerats för eldrift. Tillverkaren uppger att drivlinan är på högsta nivå inom båtbranschen hittills vad gäller hållbarhet.

Pulse58 använder mariniserade elektriska komponenter som redan används inom bilindustrin. En batteribank på 57 kWh förvaras väl skyddad under durken i ett särskilt fack. Batteribanken ger upp till 104 V till en drivenhet som kallas RAD. Det innebär i korthet en integrerad,  infällbar drivenhet som får kraft från dubbla motorer via ett backslag. Systemet övervakas och styrs elektroniskt, vilket även gäller tiltmekanismen som lyfter drivenheten på grunda vatten.

Skrovet är tunnelformat med lång vattenlinje, vilket passar elmotorn med sina höga dragkraft direkt från start. Batteribanken är lågt placerad för att skapa bästa balas i båten, som är utrustad med hypalontuber.

Räckvidden anges till minst 35 Nm vid toppfarten 20 knop. Båten levereras med 57 kWh batteri, navigator, Tech Grip högfriktionsmattor på durken och fem års garanti för mjukvaruuppdateringar. Pris 99 950 Euro plus moms.

Info: www.rselectricboats.com