Ny OS-klass gör vindsurfing hett igen

Vindsurfing var en stor sport på 80-talet, men har de senaste 20 åren varit en företeelse för en begränsad grupp stormjägare.  Mycket beroende på att modern utrustning krävt rätt stark vind för att vara rolig. Nya vindsurfingklassen IQfoil kan ändra på det.

Nu får vindsurfarna en klass som kan attrahera en bred målgrupp och fungerar i extrem variation av förhållanden. IQfoil går att segla i brett vindregister (3–18 m/s) och i farter mellan 5 och 30 knop.

IQfoil är optimerad för foilande segling, dvs endast fenan är i vattnet och skrovet är i luften. Det kan man kanske tro är svårt men faktum är att de som provat ofta får uppleva foilande segling första gången de testar. Dessutom är utrustningen utvecklad för att även fungera med vanlig fena. Det är ett koncept som kommer att belöna seglingsskicklighet och taktisk kunskap. Klassen känns även modern och är exakt det många seglare drömmer om inför framtiden. I förhållande till andra OS klasser inom segling är utrustning väldigt enkel att resa med och billig i inköp.

Utrustningen består av:

  • 1x Bräda (IQfoil 95)
  • 1x Hydrofoilfena
  • 1x Vanlig fena
  • 1x Rigg med 9 m2 segel för herrar och 8kvm för damer och juniorer

Den nya OS-klassen IQfoil som är officiellt rekommenderad av World Sailing som klass inför OS 2024 ger nu nytt liv till vindsurfingsporten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*