6 februari, 2020

Ny generation året-runt-båt från Nimbus

Nimbus C11 är en helt ny och snabb året-runt-båt från Göteborgsföretaget. Båten är avsedd för långa transporter med hög komfort.

Pressmeddelande:

Det som skiljer C11 från traditionella Commuter-båtar är att den med naturlig enkelhet kan förändra karaktär från ”stängd” till ”öppen” för att passa bättre till dagsaktiviteter eller som semesterbåt för familjen.

C11 är avsedd att med enkelhet transportera upp till nio personer snabbt, skyddat och bekvämt i färdriktningen året-runt oavsett väderförhållanden. Det som utmärker sig är båtens flexibilitet som ger den fler användningsområden.

– Vår ambition har varit att skapa en multifunktionell nutida Commuter som känns naturlig att använda till flera aktiviteter som till exempel fiske, bad, umgänge eller semester. Den skall vara lika användbar för sociala sammanhang i sol och värme som för transport i regn och kyla. Normalt skyddar vi mot väder och vind men C11:ans salong kan med enkelhet öppnas upp vid fint väder och släppa in solen för att låta alla ombord ta in och njuta av ljuset. Vid för mycket sol finns det färdiga solskydd och luftkonditionering, säger Joacim Gustavsson, chefsdesigner på Nimbus.

C11 erbjuder samma gedigna körupplevelse och sjöegenskaper som T11. Fartregistret ligger mellan 20 och 40+ knop och den klarar av långa sträckor i hög fart med bibehållen komfort. Räckvidden i nautiska mil är cirka 225 med utombordare och cirka 300 med inombordare (preliminära uppgifter).

Modellerna i 11-serien byggs på samma välbalanserade, luftsmorda stegade skrov som har goda högfartsegenskaper i kombination med låg planingströskel. Skrovet har ett vasst förskepp för att klyva vågorna och en tilltagen “flare” leder bort vattenspray så att båten går torrt. Båten är som standard utrustad med två Mercury Verado V8 300.

– C11 är en multifunktionell Commuter som passar flera marknader med olika behov. Oavsett marknad så värdesätts hög fart, skyddad komfort och goda sjöegenskaper. Men om båten används på Norska Vestlandet, runt medelhavet eller på nordamerikanska östkusten så ser behoven olika ut vid färd och vid destination. Därför ser vi en klar fördel med att båten har naturligt hög flexibilitet och fler användningsområden än en traditionell Commuter, säger Jonas Göthberg, kommersiell direktör på Nimbus.

Hjärtat i båten är den ombonade rymliga salongen med stora ljusinsläpp en sittgrupp som med enkelhet anpassas beroende på aktivitet. Exempelvis transport för nio personer i färdriktningen, dinette för lunch alternativt en stor u-soffa för socialt umgänge. Flexibiliteten kommer av att de två sofforna har tre olika funktionslägen som med enkla handgrepp kan fällas och flyttas till olika positioner beroende på önskad funktionalitet samt att bordet kan höjas, sänkas, roteras och vikas. I salongen finns flera naturliga och lättåtkomliga stuvutrymmen.

Den höga takhöjden och ljusinsläppet i salongen kombinerat med fullt öppnade sidodörrar, öppen akterdörr och fullt öppnade takluckor ger nästintill känslan av en öppen båt.

Förarplatsen för två personer är ombonad på typiskt Nimbus manér och har gott om förvaringsutrymmen. Som förare kan du välja att stå eller sitta när du kör. Instrumentbrädan har plats för två 12 tums plottrar. Som tillval finns bland annat gasdämpade yrkesstolar och joystick styrning.

Breda passager för extra god rörelsefrihet
Precis som syskonet T11 har C11 gott om umgängesytor på däck och har en bred walk-around med väl tilltagna trampytor och breda passager som ger påtagligt bra rörelsefrihet ombord. Tack vare de breda skjutdörrarna kan två personer med lätthet passera varandra i dörröppningarna utan att trängas. C11:an lätt och bekväm att stiga ombord eller stiga av och den är lätt att lasta.

Det stora akterdäcket kan användas som last yta och har en nedfällbar sittbänk med fenderhållare. Under durken finns ett lättåtkomligt stuvutrymme på 2 500 liter för redskap och packning. Badplattformen och akterdäcket är väl tilltaget där flera personer får plats samtidigt. På styrbordssida finns möjlighet till en extra yttre styrplats med plotter och joystick.

På fördäcket ryms en soldivan och solbädd samt en stor lastlucka till förkabinen. De breda relingssargerna på fördäcket kan användas som sittplatser.

Under däck finns pentry med kylskåp och fyra sängplatser fördelat på förkabin (2) och mittkabin (2). Rymlig ljus toalett och dusch med ståhöjd.

C11:an är förberedd för luftkonditionering (AC), diesel generator, gyro stabilisering, joystick styrning, tak-, lastbågar, dämpade förarstolar, solpaneler med mera.

Nimbus C11 är en snabb multifunktionell Commuter för långa transporter i Skandinavien, Medelhavet och Nordamerika. En smart båt för dem som vill ha större frihet, fler användningsområden, som värdesätter sjöduglighet, användarvänlighet och omsorgsfull skandinavisk design.

Pris från 3 616 600 kr.

Fakta Nimbus C11

Längd:              12,40 m

Bredd:               3,46 m

Vikt:                  6 600 kg

Djup:                 0,9 m

Bränsle:            850 liter

Vatten:              135 liter

Hålltank:           80 liter

CE-klass:          B10, C12 max 12 personer

Kojer:                4 (2+2)

Toppfart:           +40 knop

Motorer

2xMercury Verado V8 300 hk (cold fusion white)

Motoralternativ

Mercury Verado V8 2×300

Mercury Verado L6 2×350

Mercury Verado L6 2×400

Volvo Penta D4 DPI 2×320

Volvo Penta D6 DPI 2×440

Info:                  www.nimbus.se