7 februari, 2020

Sportigt elegant från Azimut

Azimut S8 presenterades i höstas och har därefter varit en stjärna på flera båtmässor. Båten utstrålar sportighet och elegans med italiensk design och svenska motorer.

Den nya modellen visades redan på Cannes Yachting Festival 2019 och är en design från Alberto Mancini. Målet var att skapa en modern båt med kraftfulla linjer, sportighet och extrem elegans.

Den 24,63 m långa båten står verkligen ut i konkurrens med många andra. Azimut, som ingår i Ferretti Yachts, är ett av de bästa italienska varven och en föregångare vad gäller design. I den nya båten används till exempel mycket kolfibermaterial i flybridge, däck och badplattform samt en trippelinstallation med Volvo Penta IPS.

Azimut S8 ersätter den framgångsrika modellen Azimut 77S har fyra kabiner med separata badrum samt ett pentry på sitt undre däck. Huvuddäck är designat som en blandning av lounge och matplats. Förbindelsen till akterdäcket är i en gemensam nivå, vilket skapar stora utrymmen att röra sig på i hamn eller när man ligger i en naturvik. Den som vill bada kan göra det från den stora, hydrauliskt nedsänkbara badbryggan där det även finns plats för två jollar i ett stort garage.

Besättningen har två egna kabiner att bo i. Detta är mer aktuellt i till exempel Medelhavet, nordiska kunder brukar köra båtar även i den här storleken själva.

Inredningen av Francesco Guida finns i två versioner: Platinum och Black Pearl.

Med en toppfart på 34 knop och 27 knops marschfart är det här en prestandabåt. Tack vare IPS-installationen och byggmaterial med lättare kolfiber med mera är båten, enligt Azimut, relativt bränsleeffektiv jämfört med liknande båtar.

Fakta Azimut S8

Längd:                  24,63 m

Längd ö a:            22,98 m

Bredd:                  5,55 m

Bränsle:                4 000 liter

Vatten:                 1 100 liter

Kabiner:               4 + 2

Motorer:               3xVolvo Penta IPS 1350

Toppfart:              34 knop

Marschfart:           27 knop