11 februari, 2020

Fyra VM för seglare igång

VM i 49er, 49erFX och Nacra 17 har dragit igång i Geelong i Australien med sex svenska besättningar på plats. En timmes bilfärd österut in mot Melbourne har även VM i Laser startat med bland andra OS-klara Jesper Stålheim.

En dag försenat, på grund av för mycket vind på måndagen, kom VM igång på tisdagen – i riktigt lätta vindar. I 49erFX är det Klara Wester/Rebecca Netzler som börjat bäst av svenskarna. Efter serien 11-6-9 är de på tolfte plats.

49er, 49erFX, Nacra 17 World Championships, Geelong , Australia 2020 © Pedro Martinez / Sailing Energy 11 February, 2020.

– Förhållandena var till en början kluriga för race ett då vi seglade i frånlandsvind med kryssmärket nära land. Men annars var det ganska tydligt var man skulle segla. Race två och tre handlade bara om fart och undvika sjögräs. Vi blev lite fega i sista starten och vågade inte riktigt visa framfötterna som vi hade behövt. Resten kämpade vi på med sjögräs och beslutet om vad som skulle kosta mest; stanna och ta bort gräset eller behålla det och gå långsamt, berättar Rebecca och fortsätter:

– Imorgon kommer det att blåsa mer och vi har som plan att bara försöka segla vår egen väg och så snabbt vi kan. Och viktigast av allt, njuta.

Strax bakom Klara och Rebecca ligger Vilma Bobeck/Malin Tengström på 14:e plats och Julia Gross/Hanna Klinga är på 19:e plats. Men det är mycket jämnt – och mycket kvar att segla om.

Förbundskapten Magnus Grävare är på plats i Australien och han vet vad han vill se:

– Målsättningen med regattan för teamet är först och främst att försöka ta några kliv vidare i utveckling efter en bra träningsmånad här i Australien. I de klasser som vi ännu inte är kvalade till OS i så behöver vi helt enkelt detta. Vi har inte varit på en nivå som är tillräckligt för OS-deltagande men vi har sex månader till på oss. Kan vi närma oss tionde-tolfte nation här så vore det bra. Det är nu alla accelererar och vi måste också visa vad vi kan, säger Magnus.

I 49er är Fritiof Hedström/Otto Hamel på 55:e plats i totalen.

I Nacra 17 fick Emil Järudd/Cecilia Jonsson till en bra första dag. Med serien 20-9-17 är de på 14:e plats och endast sex poäng efter dom är Ida Svensson/Marcus Dackhammar på 19:e plats.

– Skönt att få komma ut och racea efter att få ha stått på land en hel dag. I första racet var det lätt vind, 4–8 knop. Vi valde ett spår för mycket till vänster på förstakryssen när det vred höger. Bara att jobba sig igenom och minimera förlusten så mycket som möjligt, berättar Cecilia och fortsätter:

– I andra velade vi till det på förstakryssen, men stod för årets uppsegling där vi gick från 28 vid K1 till nia i mål. Vi hittade rätt i trycken och skiften och hade grym fart.

Sammanfattningsvis var det en svår dag med instabil vind, mycket sjögräs och lång väntan ute på vattnet.

– Det är kul att nationsplatsen är säkrad. Men vi behöver bevisa för Svenska Seglarförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté att vi är tillräckligt bra för att bli skickade till OS i Tokyo. Vi har detta VM, Palma, Hyeres och EM på oss att dunka in några bra resultat. Fortsätter vi bara göra jobbet så bra vi kan, utvecklas och jobba hårt som team kommer vi att fixa det, säger Cecilia.

En som är OS-klar är Jesper Stålheim som började hyfsat på första dagen av Laser-VM. De 124 besättningarna är uppdelade i tre heat och Jesper var åtta och femma och ligger på 17:e plats i totalen. Wilhelm Kark är på 55:e plats och Emil Bengtson är 89:a.