Aktuella färdmål på Åland

Ett av de närmaste färdmålen för båtägare i Stockholm är Åland. Turistbranschen där utvecklas presenterar många nyheter inför årets säsong.

En av de största satsningarna är Ålands Golfklubbs ombyggnad av Castle Course, en ombyggnad som står klar i början av juli. Men stora satsningar sker även inom andra områden av åländsk turism.

Fyrmastade stålbarken Pommern byggdes i början av 1900-talet och är det enda fartyget av sitt slag bevarat i ursprungsskick. 2019 flyttades fartyget in i en nybyggd fartygsdocka och samtidigt anpassades fartygets besöksupplevelse så att den både blev mera tillgänglig och på alla sätt tilltalande, exempelvis genom en ljudupplevelse som gör att besökare ombord kan uppleva fartyget ur sjömännens perspektiv. Den kombinerade entrébiljetten gäller också Ålands Sjöfartsmuseum.

www.pommern.ax

Ångfartyget Sunnan II är en nyhet på Åland i sommar. Med fartyget kan besökare göra dagsturer inkluderande måltider, totalt tar det över 60 gäster. Planen är att turerna ska göras genom den åländska innerskärgården, exempelvis till Kastelholm och Föglö men även kortare turer mellan Mariehamns östra och västra hamn.

www.brobacka.ax

Sälskärs fyr på ön Sälskär på norra Åland har röstats fram till Finlands vackraste fyr. Vid rätt väder är det möjligt att besöka Sälskär med båt som utgår från Skarpnåtö i Hammarland. Möjlighet finns även till andra båtturer och på Skarpnåtö finns även ett hembygdsmuseum där delar av regissören Åke Lindmans tv-serie Stormskärs Maja spelades in.

 

www.aland.com/se/skarpnato

Inför årets säsong har ett större projekt med målet att synliggöra de åländska vandringslederna genomförts. När projektet är klart har totalt cirka 40 vandringsleder fått tydliga informationstavlor, vägskyltar som visar till lederna samt markeringar som följer vandringslederna. Det har aldrig varit lättare att hitta en lämplig vandringsled på Åland.

www.visitaland.com/gora/vandring/

Ålands Golfklubb är Ålands största golfanläggning som 2017 utsågs till Finlands bästa 36-hålsanläggning. Under 2019 byggdes den ena banan om och till sommaren öppnar ombyggda Castle Course som i golfkretsar nämns som en av Europas kommande toppbanor. I anslutning till golfbanorna finns kändiskocken Michael Björklunds golfrestaurang med lunch och middag.

www.agk.ax

Degerby Badhotell i dansk stil i centrala Degerby i skärgårdskommunen Föglö får i sommar ett kafé och till sommarsäsongen 2021 ska ett fullskaligt badhotell inrymmas i en av de stora skeppargårdarna i Degerby.

https://smakbyn.ax

Kvarnbo Gästhem är ett uppskattat och individuellt inslag på den åländska landsbygden. Med romantiskt inredda rum och en stark historia lockar Kvarnbo Gästhem till återkommande besök. Till säsongen 2020 kommer ytterligare rum att bli tillgängliga samtidigt som värdparet Ella och Martin öppnar ett eget gårdskafé.

http://www2.visitaland.com/sv/boende/1141091/kvarnbo-g%C3%A4sthem/detaljer

Geta nostalgi- och motormuseum erbjuder en fantastisk samling fordon av olika slag i kombination med motornostalgi. Museet är ett intressant besöksmål även för andra än veteranbilsintresserade och till säsongen 2020 presenteras en nyhet i form av en klassisk bensinstation, Edos Mack, som flyttats från norra Mariehamn till Geta. Sommartid finns även ett litet kafé vid museet.

www.motormuseum.ax

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*