Inget klart besked om utförsel av stöldgods

Trots att internationella stöldligor fortsätter med sina raider i Sverige är det väldigt svårt att få politikerna att ändra lagen. Det är fortfarande inte förbjudet att föra ut stöldgods.

Fredagen 7 februari hölls en debatt i riksdagen om Tullverkets möjligheter att stoppa utförsel av stöldgods. Inga klara besked gavs trots att flera konkreta frågor ställdes till finansminister Magdalena Andersson (S). Det var riksdagsledamoten Ingemar Kihlström (KD) som hade begärt debatt med finansministern om utförseln. Ämnet är mycket aktuellt och gäller inte bara båtmotorer utan även bland annat entreprenadmaskiner, bildelar och traktorer. Ingemar Kihlströms fråga till finansministern:

”Har Tullverket fått något uppdrag att lämna förslag på ändrade befogenheter för myndigheten och ingår Tullverket med aktivt deltagande i den grupp som tittar närmare på författningsförändringar?”

– Det bästa är att bestämma sig att det inte är OK att föra ut stöldgods. Att det ska vara så svårt att komma fram till detta är konstigt, säger Christer Eriksson, ordförande för Svenska Båtunionen.

– Nu måste vi komma vidare med något konkret. Jag kommer att begära ett nytt möte med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att få mer konkreta besked om hans syn på problemet.

Under 2019 polisanmäldes 2 270 stulna båtmotorer i landet. Det var en minskning med 9,5 procent jämfört med 2018. Däremot har stölderna av motorer ökat i polisregion Stockholm med 14 procent, enligt den senaste årsstatistiken från Brottsförebyggande rådet.

Stölderna varierar dock kraftigt över tid och visar mer hur de internationella brottsnätverken arbetar än polisens verksamhet. När brottsaktiva nätverk flyttar runt sin verksamhet så det dramatiska effekter eftersom de också styrs av tillgång och efterfrågan på objekt att stjäla.

Statistiken för stölder av entreprenadmaskiner visar detta på ett tydligt sätt. Under 2019 efterlystes 195 entreprenadmaskiner och redskap och 81 traktorer. Det var en ökning med 9 procent respektive 42 procent jämfört med 2018, enligt den senaste årsstatistiken från Larmtjänst.

I mitten av februari kommer en utredning om stölderna och vad som kan göras för att stoppa utförseln. Inrikesminister Mikael Damberg (S) sa i en intervju med Båtliv i oktober 2019 så här:

– Vi ska komma åt de här internationella stöldligorna och vi ska angripa dem från flera olika håll, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det är inte bara båtägare som drabbas. Det är internationellt och organiserat och det är därför vi måste göra flera olika insatser. Vid sidan av att bygga ut polisen med 10 000 fler polisanställda, vilket kommer att göra skillnad, så ska vi försöka stoppa det här vid gränsen redan när ligorna är på väg in.

Båtliv håller koll på frågan och publicerar senaste nytt på www.batliv.se

Här finns en TV-sändning av hela debatten i riksdagen 7 februari: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/tullens-befogenheter_H710273

9 reaktioner till “Inget klart besked om utförsel av stöldgods”

 1. Jag förstår att inte några svar gick att få. Politiker i gemen lider av den svårbotade åkomman ”Förståelsefördröjning ”. Det kommer förhoppningsvis (!) bli en stöld hos någon av våra folkvalda, det torde bli en väckarklocka. Skäms , Skäms, återigen Skäms allani som har möjlighet att se till att stölderna förhindras.

  1. Det enda svar som nu getts i mer än 4 år från ansvariga socialdemokrater är att det skall bli fler poliser. Tyvärr hjälper det inte med 10000 nya poliser då avgången pga ålder, urusel lön och uppgivenhet hela tiden fortsätter. De brottslingar som ertappas är inte sällan på fri fot innan polismannen avslutat rapport skrivningen.

 2. Hur det är ställt med den här regeringen förstår man mycket bra om man ser på hur man ger mycket stor subventioner till elbilar. Dom säljs direkt till Norge som tackar och tar i mot Det är förståeligt att dom gapskrattar åt dom dumma Svenskarna. Massor av nya poliser är ju bra synd att det slutar flera. Deras löner är ett hån särskilt jämfört med politikernas. Skicka ut Morgan några dagar bland våra nattliga turister så kan han eventuellt lära sig att det inte räcker med att utreda och omorganisera.
  Willy

 3. Det är förjäkligt att det får fortsätta
  föras ut stöldgods. Hur svårt kan det vara att besluta att det blir en lag som kan stoppa detta !!!
  Har ingen tro på våra kära politiker.

 4. Konstigt tycker jag ,att försäkrings bolagen håller tyst . tjänar dom så mycket på våra försäkringar eller?
  Jag vill absolut öka stickproven i första hand, bland uttransporter, lika väl som vid införsel in i landet.

  1. Frustrerande, vi måste verkligen få en ny regering som har handlingskraft och vågar pröva nya grepp. Människor lider medan regeringen utreder i evighet. Jag håller med om att försäkringsbolagen borde sätta press på regeringen, man förstår helt enkelt varför detta ska vara så kontroversiellt.

 5. Det kommer nog inte att spela någon roll vilka politiker vi sätter att styra över detta.
  det som behöver stöpas om är “politikern”, som idag är en broiler framdriven av erfarenheter om hur man tar sig till toppen av politiska partier. Kompetens är det som gör att det fattas rätt beslut, och den får man av att ha erfarenhet angående specifika ärenden. Inte att du har hållit med rätt personer under din karriär.
  Tyvärr börjar politiker att bli synonymt med okunning i det de är tillsatta att utföra och som har som huvudsaklig uppgift att undgå att svara på frågor och alltid få det sagt som personen blivit tillsagd att säga. vad som är sant eller logiskt får inget utrymme i dessa forum.
  Frågan är hur vi får kompetent folk att bli politiker, eller är deras tid som styrande över, och med det demokratin allvarligt i gungning?

 6. Det är vår finansminister Magdalena Andersson som ytterst ansvarar för att Tullverket inte får i uppdrag att stoppa stöldgods som förs ut ur Sverige. Hon sitter och hånskrattar åt alla oss som blir av med båtmotorer, 4-hjulingar och traktorer eller delar från dem och från bilar. Det ger nämligen klirr i statskassan då momsmiljonerna bara rullar in vartefter det stulna eller förstörda ersätts med nya delar/motorer/traktorer o s v, som anskaffas för försäkringspremier som vi själva måste betala för. Det är ren förtjänst för statskassan, och S-regeringen skiter fullständigt i oss svenskar så länge pengarna rullar in.
  För S är det bara en sak som är intressant, statsmakten. Och för att få behålla denna så köper man stöd genom att slänga ut skattemiljarder i vansinniga s k “miljöprojekt” som produceras av ett ännu mer verklighetsfrämmande parti, nämligen MP, som hatar allt som behöver en förbränningsmotor för att ta sig fram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*