25 februari, 2020

Äntligen dags för årets båtmässor

Årets båtsäsong startade med Båtmässan i Göteborg. I år hade Svenska Båtunionen satsat mycket på vår monter. Våra olika kommittéer hade sina egna teman med bemanning av egna medlemmar. Vi hade dessutom en frågetävling för besökarna. De skulle svara på frågor om olika ämnen inom båtlivet, med chans till pris. Vår uppfattning är att vi hade betydligt fler besökare i år än tidigare år.

Eftersom vi i södra Sverige inte har haft någon vinter med snö och isbildning så börjar tankarna infinna sig om att det snart är dags för fejning av egna båten.

På mässan under lördagen hade vi den populära ”Stora Båtklubbsdagen”, i år för femte gången. Liksom tidigare år hade vi många åhörare, cirka 125 båtklubbsfunktionärer fanns på plats. Årets teman var bland annat BAS, Håll tjuvarna borta, Ansvarsfrihet, Barnkonventionen, Ungdomssatsning, Ekonomisatsning och Kan mitt båtliv rädda vår havsmiljö.

På Stora Båtklubbsdagen Väst skedde utdelning av Båtlivs pris till ”Årets Båtklubb” för tionde gången. Klubben erhöll priser till ett värde på över 100 000 kronor. 2019 års vinnare blev Karlstads Segelsällskap, som bildades redan 1884 och har 1 100 medlemmar. Juryns motivering var: ”Klubben har en bred och omfattande verksamhet, baserad på ett modernt båtliv, en relevant värdegrund och klubben är verksam hela året med kappseglingar, eskaderseglingar och paraseglingar”.

Jag vill gärna påminna samtliga båtklubbar i Svenska Båtunionen att ansöka om att bli Årets Båtklubb. Ansökningsblankett finns på en egen hemsida: www.aretsbatklubb.se

Den 1 mars 2020 har Unionsstyrelsen bjudit in ordföranden i våra samtliga båtförbund och två rikstäckande klubbar till ett samrådsmöte för att behandla budget för 2020–2021, verksamheten 2020–2025 samt medlemsavgifter och andra intäkter, överlikviditet och placeringspolicy.

I början av nästa månad är det dags för båtmässan Allt för sjön i Stockholm. Jag vill påminna om att ni anmäler till våra olika seminarier och naturligtvis att komma och besöka vår monter på båtmässan.

Årets Båtriksdag kommer att äga rum i Karlstad 4–5 april.

Förhoppningsvis ses vi på Stockholmsmässan. Till dess, ha det så bra!

Christer Eriksson

Ordförande i SBU