Högtryck i bokningen på Göta kanal

Aldrig tidigare har bokningstrycket för kryssningar på Göta kanal varit högre. Hotellen har redan fullbokade helger i sommar och dubbelt så mycket fritidsbåtar har bokat sommarens semester jämfört med i fjol.

– Bokningstrycket på Göta kanal har ökat rejält i år konstaterar Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

Strömma, som kör flera av de stora kanalbåtarna, sätter in extraavgångar på grund av hög efterfrågan.

– Tittar vi på bokningar från Tyskland så är det 80 procent fler bokningar i år, säger Peter Henricson, affärsområdeschef på Strömma. En bidragande orsak till det stora tyska intresset är en dokumentär-film om Göta kanal som sändes i tysk TV förra året. Att glida fram på Sveriges längsta kanal och lägga till vid historiska platser för att sedan inta sin egen middagsplats vid kaptenens bord, är en reseupplevelse utöver det vanliga.

Göta kanal står på mångas ”bucketlist” och på klassiska Göta Hotell är bokningarna i full gång.

Gästerna är till största delen svenskar som uppskattar god mat och dryck och semester hemma i Sverige. Bland de utländska gästerna är de flest tyskar och besökare från USA och de stannar i regel 2–3 dagar.

– Vissa helger under sommaren är redan fullbokade, och september är redan väldigt bra bokade, säger Lotta Karlsson, vd på Svecia Travels som driver Göta Hotell. Cykelpaket, bubbel och båt är de paket som sålt bäst så här långt.

I andra änden av Göta kanal noterar Norrqvarn Hotell & konferens att matupplevelser, cykelpaket, kräftfiske och attraktivt boende utmed Göta kanal lockar extra tidigt i år.

– Vi ser redan nu att maj är väldigt bra bokad, det skiljer bara 5% på beläggningen mot i maj 2019, och då har vi ju en bit kvar tills vi är där, säger Malin Johansson, ägare av Norrqvarn Hotell & konferens. De utländska reseföretagen började boka redan i november.

– Trenden att semestra på hemmaplan, flygskam och det faktum att vi satsat över en halv miljard på att förbättra och framtidssäkra Göta kanal de senaste åren bidrar säkert till att Göta kanal ses som ett allt attraktivare semestermål, avslutar Magnus Hollwin.

Källa och foto: AB Göta kanalbolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*