12 mars, 2020

Fyrvaktarbostad blir STF Närsholmen Fyr & Logi

Närs fyrplats på Närsholmen är med sin savannliknande natur en unik miljö på sydöstra Gotland och en plats som året runt lockar både gotlänningar och turister. I maj blir den säregna platsen än mer tillgänglig för allmänheten då den tidigare fyrvaktarbostaden förvandlas till vandrarhem genom ett samarbete mellan Statens fastighetsverk och Svenska Turistföreningen, STF.

Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av byggnaderna på Närsholmen 2014 och har sedan dess funderat på vad man skulle kunna göra för att bättre tillgängliggöra den ovanligt vackra fyrmiljön. Sedan 2018 har vandrarhemstanken utretts.

– Närsholmen är både naturskyddsområde och ett Natura 2000-område vilket krävt en extra försiktighet i val av verksamhet. Lösningen med vandrarhem känns perfekt. Det är en lagom lågmäld verksamhet samtidigt som den ger allmänheten full tillgång till platsen, säger Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.

En viktig fråga att lösa var brandskyddet. Statens fastighetsverk undersökte först möjlighet att göra gästrum också på Fyrvaktarbostadens övervåning. En sådan lösning hade dock krävt nya utrymningstrappor på var sin sida om huset vilket ansågs utgöra ett alltför stort ingrepp. Nu blir det förråd på övervåningen och gästrum på nedervåningen med plats för tio övernattande gäster.

Svenska Turistföreningen, STF, var inte sena med att tacka ja till att hyra den gamla fyrvaktarbostaden då möjligheten gavs. Den naturnära och inspirerande miljön på Närsholmen passar väl in bland platser som STF vill kunna erbjuda sina medlemmar och gäster.

– Det är en fantastisk plats. Vi letar hela tiden efter boenden som är genuina, hållbara och personliga. De som har det där lilla extra och på så sätt skapar förutsättningar för fler att upptäcka hela Sverige. Närsholmen har allt detta och det är viktigt för oss att platsen även i framtiden bjuder in till besök, vare sig du sover över eller inte, säger Magnus Häggström, chef för STF:s anslutna boenden.

Värdar för STF Närsholmen Fyr & Logi blir paret Gry Svedberg och Martin Lindström. De ser fram emot att kunna välkomna sina första gäster i maj.

– Närsholmen är en av Gotlands vackraste platser. Att tillsammans med STF kunna erbjuda gäster en logianläggning på fyrplatsen är en dröm. Vi kommer att utveckla verksamheten varsamt, med stor hänsyn till naturen och de gamla byggnaderna. Här ska man komma ner i varv, vandra på de savannlika ängarna och äta middag på kalkstensstranden, säger Martin Lindström, värd för STF Närsholmen Fyr & Logi.