24 mars, 2020

Sommar-OS i Tokyo skjuts upp – så reagerar seglarna

På tisdagen beslutade Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att skjuta upp sommar-OS 2020 till 2021. Exakt vilka datum spelen ska genomföras har man inte slagit fast, men det blir; ”efter 2020 men senast sommaren 2021”, skriver IOK på sin hemsida.

– Jag tycker att juli-augusti var en bra tid för oss seglare. Det är lite varmt men vindarna är bäst då, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Och med tanke på att arrangören valde den tidpunkten förra gången så gillar dom väl den tiden – och förhoppningsvis väljer de samma tid på året även 2021. För oss är det idealiskt.

Magnus Grävare.

Mästerskapsarrangörer över hela världen lär få det tufft att få till alla stora tävlingar när problemet med Corona-viruset är över och världen öppnar upp igen. Men med tanke på IOK:s makt och de olympiska spelens dominerande roll i idrottsvärlden så lär IOK välja först och de andra idrotterna får anpassa sig.

För seglingen lär det blir stora förändringar redan i höst – om Corona-pandemin inte drar ut alltför länge på tiden. I vanliga fall är det inga större tävlingar efter ett OS. Men troligen lär det nu arrangeras några i höst.

– Först måste ju situationen klarna. Det är ju inte så att det kommer att hända något snabbt nu, men kanske kommer några av de EM och andra regattor som skulle ha arrangerats i vår att flyttas till hösten. Och kanske Kieler Woche och regattan i Nederländerna. Men vi får bara vänta och se, säger Magnus Grävare som inte heller utesluter en resa till Tokyo i slutet av sommaren för det svenska landslaget

– Om hälsoläget i världen tillåter det så åker vi kanske till Japan i augusti för att träna. Det är inte omöjligt.

SWE Sailing Team är just nu utspridda på sina respektive hemorter i Sverige. Planen var att några skulle träna i Höllviken och några andra i Långedrag med start nästa vecka.

– Alla vill börja segla och allra helst vill de tävla. Det är ju mycket roligare än att träna. Vi hade också tänkt hinna ikapp med andra saker, som lite utbildning och fysträning. Och så blir det nog. Men nu vet vi att OS inte blir av i sommar och därmed för vi börja planera för ett annat läge.

– Vi ser det som att vi har fått ytterligare tolv månader att förbereda oss, så det kan ju bara bli bättre. För våra seglare i klasser som 49erFX, 470 dam och Nacra, där vi inte riktigt har nått världseliten ännu, tror jag att denna extra tid gör att vi tar detta kliv.

– Men nu så ska vi hämta andan lite grann, ta hand om varandra, se till att vi håller oss friska och försöka göra vad vi kan för dem som har en sämre situation än vad vi har, säger Magnus Grävare.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 på för-OS. Foto: Pedro Martinez.