27 mars, 2020

Snabbgående eldriven daycruiser från Danmark

Danska Rand Boats lanserat sin nya Leisure 28 Electric, som visades på Boot Düsseldorf i januari. Båten har en toppfart på över 40 knop med eldrift och kan köra in planande farter upp till två timmar.

Rand Boats har utvecklat elbåtar sedan 2014. Först kom lite mindre båtar med utombordare, men nu är det betydligt rejälare och större båtar på gång. Leisure 28 Electric är en elegant båt som vi först såg på båtmässan i Düsseldorf. Linjerna är lika eleganta som på många andra moderna daycruisers.

Det är dock framdriften och egenskaperna som skiljer den här båten från många andra daycruisers. Motorrummet är laddat med batterier och en elmotor, som ger en toppfart på 40 knop. Behagligare och smartare om man vill åka långt är farter kring 25 knop, då båten har en räckvidd på cirka två timmars körning (50 Nm).

Det här är en elektrisk fritidsbåt för serieproduktion. Sedan etableringen 2014 har detta privata danska företag investerat mycket i såväl elektrisk framdrivning som hållbar produktionsteknik och byggmaterial. 2015 producerade de till exempel en motorbåt med återanvänd glasfiber.

Framdrivningsenheten är en högeffektiv 240 kW elmotor och ett modulärt litiumjonbatteripaket på 80–120 kWh. Det första exemplaret av Leisure 28 Electric kommer att levereras till sina ägare under våren 2020.

Info: www.randboats.com