30 mars, 2020

Nimbus varslar båtbyggare i Lugnås

Nimbus Boats har varslat 60 av totalt 110 anställda vid sin fabrik i Lugnås om uppsägning. Anledningen är främst låg orderingång sedan virusutbrottet i samhället.

– Vi har en god orderstock även om den har minskat i och med virusutbrottet. Men eftersom orderstocken var rekordhög vid utbrottet kan det ändå bli bra i slutändan. Så länge vi kan få in det material som behövs för att bygga båtar så kommer vi att fortsätta att bygga färdigt de båtar som finns i orderstocken, säger Jan-Erik Lindström, vd Nimbus Boats.

– Varslen vi har lagt ska man se i ljuset av att orderingången sedan utbrottet är mycket låg, vilket innebär att vi redan till omstarten efter semestern inte har tillräckligt för att köra produktionen på den nivå vi har vant oss vid de senaste åren.

Många utställare rapporterade om mycket god försäljning efter årets inledande båtmässor i Düsseldorf, Göteborg och Helsingfors. Det gäller även Nimbus Boats, som tack vare ett antal lyckade produktlanseringar de senaste åren har sett en ökad efterfrågan.

Virusutbrottet, som kom igång på allvar samtidigt som båtmässan Allt för sjön i Stockholm startade, gjorde att intresset för att köpa nya större båtar svalnade.

– I och med att varken jag eller någon annan kan ge en god prognos på när vi kan förvänta oss en ”normalisering” så måste vi planera för det sämsta scenariot. Ingen blir gladare än jag om vi kan återkalla en del av varslen/uppsägningarna, men det är bakgrunden till att vi nu väljer att agera, säger Jan-Erik Lindström.

Nimbus Boats har fabriker i Finland också, men dessa berörs inte på samma sätt som i Sverige. Anledningen är annorlunda regler för permitteringar i de båda länderna.

Lars-Åke Redéen