31 mars, 2020

Båtägare – Så håller du nere kostnaderna

Livet som båtägare är fantastiskt, men det inkluderar också en hel del kostnader. Som båtägare kan du njuta av att ge dig ut på öppet vatten, uppleva och se nya saker, samtidigt som du känner vinden i ditt hår. Kanske är det just detta som har gjort båtlivet i Sverige så otroligt populärt, men hur ska man hålla nere kostnaderna och få en bra koll på ekonomin?
DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN ZMARTA

Har du nyligen skaffat dig en båt är risken stor att du börjar spendera direkt. Du kanske vill köpa till bra och nödvändiga tillbehör till båten, men du vill även ge dig ut på äventyr efter äventyr. Visst är båten en stor kostnad i sig och troligtvis den största engångsutgiften som du kommer att ha, men du kommer också att behöva betala för båtplats, service och underhåll så väl som drivmedel.

Vi vill att det ska vara så enkelt och billigt för dig som möjligt att äga en båt och ta del av allt det fantastiska som båtlivet erbjuder. Därför har vi satt ihop en lista på några knep som du kan ta till för att hålla nere kostnaderna och på så sätt få en mer stabil och balanserad ekonomi.

Bästa kostnadstipsen för båtägaren

  • Använd dig av rätt försäkring – Valet av båtförsäkring är avgörande för huruvida du kommer spara tusenlappar eller förlora pengar. Skillnaderna i priser mellan de olika försäkringsbolagen är mycket stora, men genom att se över din försäkring kan du sänka kostnaderna ordentligt. Försök att inte stirra dig blind på priset, utan titta även på om du faktiskt kommer att få ett bra och komplett skydd för din båt. Se till att titta både på de stora namnkunniga bolagen och mindre nischaktörer som Svenska Sjö.
     
  • Använd dig av rätt finansiering – Många utav oss har helt enkelt inte råd att köpa båt kontant. Om så är fallet för dig, se till att du tar ett lån till rimlig ränta och med bra villkor. Hos Zmarta kan du jämföra båtlån för att hitta det bästa alternativet.
  • Fundera på delat båtägande – Att dela båt med någon annan har blivit mycket populärt på senare tid. Det betyder att du, tillsammans med en vän eller bekant, bestämmer er för att dela på båten. Det betyder att ni delar på användandet, så väl som alla kostnader. I ytterst få fall använder man sig ändå av båten varje dag och därför kan ett delat båtägande vara väldigt gynnande för plånboken. Det finns idag ett flertal verksamheter med så kallade båtpooler i Sverige.
  • Köp begagnad båt/tillbehör – I nästan alla situationer kan man köpa saker och ting begagnade för att hålla nere kostnaderna. Det gäller naturligtvis även när det kommer till båtar och tillbehör. Innan du köper något i andra hand är det dock viktigt att du kontrollerar varan innan du betalar för den och säkerställer att den är hel och fräsch.
  • Var noga med underhåll av båten – Att ta hand om sin båt är viktigt för att den ska hålla länge och se och kännas fräsch, men ett bra underhåll ligger också till grund för att minimera kostnaderna. Struntar du i underhållet då och då finns det risk för att större problem eller skador på båten kan uppstå. Dessa skador kommer att bli betydligt mer kostsamma att reparera än om du hade tagit hand om båten från början.

Se över din ekonomi

Som tidigare nämnt behöver du som båtägare med jämna mellanrum se över din ekonomi. Genom att ha koll på dina inkomster och utgifter är det lättare för dig att se vad du har och vad du inte har råd med när det kommer till din båt och båtlivet som du vill ha. En god och stabil privatekonomi är något som alla människor bör sträva efter. Inte nog med att din kreditvärdighet kommer att bli bättre, utan du kommer också att kunna känna dig tryggare och kanske även sätta upp ett bra sparande.

Varför är då en god privatekonomi avgörande för båtägare? Ja, det beror helt enkelt på att båtägare har många och ibland stora utgifter att hantera. Om privatekonomin förfaller eller är i dåligt skicka kommer det vara mycket svårare att ha råd med alla saker som man behöver eller vill ha till båten. Börja med att titta på vilka utgifter du har idag och se om det finns några abonnemang eller kostnader som du skulle kunna skippa helt. Precis som du bör jämföra båtförsäkringen så passa på att titta på elbolaget du har och hemförsäkringen. Här finns det mycket pengar att hämta om du bara tar dig tid. Båtlivet kanske är dyrt, men det är helt klart värt kostnaderna.