31 mars, 2020

Fia Fjelddahl – Årets kvinnliga idrottare

Seglaren Fia Fjelddahl utsågs på måndagen till ”Årets kvinnliga idrottare” vid Svenska Parasportgalans årliga prisutdelning. Fia får priset efter tredjeplatsen i VM för 2.4mR – det vill säga i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning.

– Du skämtar. Det här trodde jag inte. Jag är faktiskt helt mållös, var Fias spontana reaktion när hon fick beskedet om utmärkelsen, över telefon, samtidigt som hon stod ute i en RIB och coachade unga seglare i optimister.

Redan att vara en av de tre som nominerats var något som Fia uppskattade.

– Det är väldigt kul att jag blivit nominerad för framgångar jag haft i en tävling mot de som inte är paraidrottare. Det är bra att få visa att vi också kan tävla mot de utan funktionsnedsättning, sade Fia efter nomineringen.

Fia belönas alltså för sina insatser i 2.4mR-klassen i italienska Genua i oktober 2019 då hon vann en bronsmedalj. Det är första VM-medaljen i en öppen internationell klass för 20-åriga Fia som höll sig topp-tio hela regattan i det 91 båtar starka fältet med deltagare från 15 länder.

– Fia är en fantastisk förebild för våra unga seglare både med och utan funktionsnedsättning – och en mycket duktig och mogen seglare. Hon är också ett bevis på att segling är en sport där funktionsnedsättning definitivt inte behöver vara ett hinder, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Den officiella motiveringen från juryn, som utsåg Fia till Årets kvinnliga idrottare, lyder: Fia Fjelddahl överraskade hela seglarvärlden när hon sensationellt vann VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. En prestation som sätter svensk parasegling på världskartan.

För Fia är det främsta minnet från VM 2019 den speciella känslan hon hittade.

– Största minnet från VM är nog känslan att jag seglade iskallt. Segling är ingen chanssport, utan man måste segla metodiskt. Och det gjorde jag. Jag koncentrerade mig på att ta ikapp en båt i taget. Jag kände mig helt enkelt mer säker. Segling är en sport som bygger mycket på erfarenhet så det blir ju bättre och bättre, säger Fia.

Parasportgalan arrangeras årligen och kvällen är verkligen en fest och en gala i ordets rätta bemärkelse. Men i dessa tider med Corona-pandemin valde Parasport Sverige istället att göra om Svenska Parasportgalan 2020 – den fjärde i ordningen – till en stor tv-produktion där alla kunde uppleva kvällen tillsammans hemifrån.

– Vi vill skapa möjligheter istället för hinder och i den här tiden tycker vi att det är extra viktigt med gemenskap. Vi vill bidra med det genom att hylla våra idrottare med en gala som är tillgänglig för alla, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige och med en bakgrund inom kappseglingen.