2 april, 2020

Modern klassiker med vattenjet byggd i trä och komposit

Från Italien kommer den här läckra daycruisern. WB40 Classic är en 13 m lång båt md klassiska linjer, byggd i en kombination av trä och avancerade kompositmaterial.

Tillverkaren Wooden Boats grundades 2012 av Marco Arnaboldi som ville dra nytta av sina erfarenheter av att bygga båtar i den senaste tekniken, försedda med vattenjet. Varvet har samarbetat med andra och mycket mer välkända italienska varumärken som Benetti, Sanlorenzo och Pershing. De har designat, konstruerat och byggt ett 20-tal båtar åt de tillverkarna under de senaste åren. Varvet har även samarbetat med designers som Giorgio Cassetta, Guido de Groot, Marco Casali och Achille Salvagni.

I den nya 40-fotaren kombinerar Arnaboldi trä med avancerade konstruktioner i komposit. WB40 Classic på 12,95 m byggs för en europeisk ägare. Skrovet och däcket är tillverkade av skikt av multiriktad mahogny-plywood och förbehandlad kolfiber i epoxy och med vakuuminjicering.

Båten är byggd med ett djupt V-skrov konstruerat för framdrivning med vattenjet, en teknik som har tappat mark på fritidsbåtsmarknaden på senare år. Rätt använd kombinerar dock vattenjet goda prestanda och utmärkt sjöhållning.

WB40 Classic är främst tänkt för vackra dagar på sjön med upp till 14 personer ombord. Båten har en främre solsäng ovanför däckshuset, en centralt placerad cockpit med ett justerbart bord som förvandlas till soldäck och ett tredje soldäck modell större akterut ovanför motorrummet.

Ingången till kabinen ligger på styrbord sida om förarplatsen. Under däck finns en rymlig dubbelsäng, badrum med toalett, handfat och dusch. Bakom förarplatsen finns även ett pentry.

Båten drivs av dubbla 420 hk Yanmar dieselmotorer kopplade till ett par MJP vattenjetaggregat med senaste generationens joystick. Topphastigheten är 40 knop medan marschfarten är cirka 36 knop.

På varvets hemsida finns flera exempel på deras mer eller mindre specialbyggda båtar, varav många med klassisk design.

Fakta WB40 Classic

Längd ö a:            12,95 m

Längd v l:             11,50 m

Bredd:                  4,00 m

Djup:                    0,55 m

Vikt:                      8 500 kg

Marschfart:           36 knop

Toppfart:              40 knop

Motorer:               2×420 hk @ 3300 rpm Yanmar / 2xMJP 250X

Bränsle:                2×400 liter

Vatten:                 250 liter

Hålltank:               50 liter

Info:                      https://www.woodenboats.it/en/