8 april, 2020

Katamaran för cruising och racing

Dazcat 1895 är en ny och spännande katamaran i ultralätt konstruktion som blandar cruising- och racingegenskaper med påkostad inredning. Båten är ett samarbete mellan Dazcat och Ben Rogerson Yacht Design (BRYD). Den skulle ha haft premiär på International Multihull Show 15–19 april i Frankrike, men det har skjutits upp.

Teamet har utvecklat en ny 60-klass racerkatta avsedd för RORC (Royal Ocean Racing Club) offshore racing. Skrovkonstruktionen är traditionell men med många moderna ingredienser. Även linjerna är nydanande med svepande design som går sömlöst från däcksöverbyggnaden till däcket och vidare till det aero-hydro-dynamiskt profilerade skrovet.

På däck är båten utrustad för både shorthandssegling och full besättning. Vinscharna är eldrivna och båten har självslående fock. Från rorsmans plats är det full översikt över hela båten.

– Vi arbetar nära Dazcat Design och vi ville skapa en banbrytande 60-fotare. Vi ville använda oss av prestandan och designprinciperna som Darren Newton har utvecklat under de senaste 32 åren, vilket möjliggör både snabb cruising och racing med full besättning, säger Ben Rogerson.

Förutom alla standardlösningar med yttre och inre utrymmen har båten bland annat en biminitopp i kolfiber täckt med solpaneler och ett system för att ta vara på regnvatten. Men smakar det så kostar det, prislappen är cirka 45 Mkr.

Salongen i offshore sportscruiser-modellen är har bland annat en stor U-formad sittgrupp. Här finns både ett salongspentry och ett nedre och en nedre byssa. Den som vill kan utrusta båten med kyl, frys, ugn, spis och mikrovågsugn. Dazcat 1895 finns i flera olika alternativ och färger samt olika tyger och ytbehandlingar.

Båten är byggd med infusionstekniken med kolfiber och skumkärna för att skapa bästa möjliga förhållande mellan styvhet och vikt. Alla delar tillverkas med CNC-styrda fräsar för maximal precision. Även masten och bommen är i kolfiber.

Fakta Dazcat 1895

Längd:                  18,95 m

Bredd:                  8,5 m

Vikt:                      16 000 kg lastad

Storsegel:             150 m²

Fock:                    70 m²

Spinnaker:            350 m²

Motor:                  2×50–75 hk

Pris:                     från 45 Mkr

Info:                      www.multihullcentre.com