8 april, 2020

Mera segling även för seniorer

Nu satsar Svenska Seglarförbundet (SSF) på att få ut fler seniorer på vattnet. Projektet har tilldelats 400 000 kr från Svenska Spels ”Framåtfonden” och vänder sig främst till seniorer (+65) som aldrig provat på segling tidigare.

Huvudmålet är att få fler seniorer i rörelse och ut på vattnet. Fler ska helt enkelt få möjligheten till ett mer aktivt liv, både fysiskt och socialt. Idag har 20 procent av SSF:s föreningar organiserade seglingsaktiviteter som tydligt riktar sig till seniorer, men då är det ofta etablerade seglare som har blivit äldre. Det här projektet vänder sig till fler och främst seniorer som aldrig har seglat tidigare.

Konceptet går ut på att seniorerna bjuds in till seglingsträning. Träningen kommer att vara en kombination av praktisk segling, varvat med seglingsinspirerade rörelseövningar på land som görs både i samband med träningen men som deltagarna även kan göra hemma mellan träffarna.

– Vår tanke är att tio av våra klubbar, som idag inte har någon verksamhet för denna målgrupp, ska starta en träningsgrupp i segling för seniorer. Målet är sedan att detta blir en naturlig del i klubbens ordinarie verksamhet, säger Emelie Lindström, klubbstödsansvarig på SSF och fortsätter:

– Bidraget betyder mycket för oss i arbetet med vår vision att göra ”Segling tillgängligt för alla”. Det finns många seniorer som längtar efter att få röra sig mer, tillhöra ett sammanhang och kanske till och med länge har drömt om att få lära sig segla. Vi vill ge dem chansen och visa att det aldrig är för sent att börja segla.

SSF:s föreningar finns i stort sett överallt där det finns seglingsbart vatten och det speglar även spridningen på klubbarna i projektet. Utifrån vår vision vill vi vara tillgängliga för så många som möjligt.

– Segling är en mycket anpassningsbar idrott där uppgifterna ombord kan anpassas efter varje individs förmåga. På så sätt kan alla vara med på sina villkor, vilket skapar en härlig inkluderande verksamhet. Vi riktar oss verkligen till alla, säger Emelie Lindström.

Foto: Klas Elvinger, Ann Levin.