14 april, 2020

Modern cruiser för bekväm långfärd

Vicem 67 Cruiser är en annorlunda cruiser för den som vill åka motorbåt. Båten är byggd i kallbakad mahogny och försedd med 1 000 hk motorer från Volvo Penta.

Långfärdsbåtarna från flera amerikanska båttillverkare påminner om varandra. Gemensamt är ofta plastskrov och axeldrift.

För Vicem 67 Cruiser är likheterna bara det som syns på ytan. Det här är en annorlunda konstruktion där det första skrovet har byggts i kallbakad mahogny med West System-epoxy.

Båten har en traditionell profil med flybridge och linjer som påminner om ett litet fartyg. Den är konstruerad för båtägare som vill ta riktiga långturer på öppet hav eller i skärgårdar. Ombord finns mycket bekvämt boende och gott om utrymmen även för en besättning.

Layouten är klassisk för en långfärdsbåt med olika utrymmen för matplats, salong, huvuddäck och akterdäck. Ner till akterdäck leder trappor från båda sidor. Akterdäcket har en bred badplattform med hydraulisk hantering.

På flybridge finns en yttre förarplats med bra skydd och här finns även utrymme för att sola och en samlingsplats för ägare och gäster. Även på båtens fördäck finns stora ytor för att sola eller vara tillsammans.

Interiören är tillverkad i fanér. Som vanligt är idag har båten en stor salong med en tredelad skjutdörr av trä och glas som öppnar för att ge salongen och cockpiten en känsla av öppenhet och stor volym.

Båten har tre däck med ägar- och gästkabiner, alla med egna badrum. Här finns även sittgrupper och ett separat pentry.

Vicem 67 Cruiser är byggd i kallbakad mahogny med West System-epoxy, vilket resulterar i ett starkt skrov som är lätt. Även överbyggnad och däck är i kallbakad mahogny. För att få maximalt snygg yta används E-glas med epoxybeläggning och laminering. Även stora delar av konstruktionen är limmad medan motorbäddarna är kallgjutna i samma material.

Motoriseringen i Vicem 67 Cruiser är ett par med Volvo Penta D13 på 1 000 hk styck med konventionella axlar och fyrbladiga propellrar.

Med standardmotorerna är marschfarten 16 knop medan topphastigheten är cirka 25 knop. Räckvidden i marschfart är 800 Nm men hela 2 250 Nm i 8 knop. Som alternativ finns 2×725 hk Volvo Penta D11 och 2×900 hk Volvo Penta D13.

Fakta Vicem 67 Classic

Längd ö a:                21,57 m

Längd v l:                 19,80 m

Bredd:                      5,50 m

Djup:                        1,73 m

Bränsle:                   8 000 liter

Vatten:                     1 135 liter

Hålltank:                  900 liter

Vikt:                         51 700 kg

Motorer (standard):  2×1 000 hk Volvo Penta D13

Marschfart:               16 knop

Toppfart:                  25 knop

Räckvidd:                 800 Nm i 16 knop

Info: www.vicemyachts.com