17 april, 2020

Strandstädarkartan som app för mobilen

Nu finns Strandstädarkartan som app för både Android och iPhone. Dessutom lanseras en knappbox med direktsändande knappar ute i fält.

Appen gör det ännu lättare för alla strandstädare att markera var det är städat eller var säckarna är placerade så att de blir hämtade. Det blir också enklare att lägga upp en aktivitet och uppmuntra andra att delta. Det underlättar också för alla som ser en strand eller vik som behöver städas att markera detta. Instruktionerna är lätta att följa. En bild på stranden före och efter städning får gärna bifogas.

Appen är kostnadsfri och finns att hämta på GooglePlay och AppStore.

Det är Infracontrol och Västkuststiftelsen som står bakom presentera Strandstädarkartan (Ren Kust) som app. Nu lanserar de även en knappbox där strandstädare via en enkel knapptryckning kan meddela om skräpstället är fullt eller om det behövs fyllas på med sopsäckar. Tre knappboxar är placerade – en i Metvik strax utanför Lysekil, en på västsidan Stora Kornö och en mitt på Gåsö.

Västkuststiftelsen strandstädning (Ren Kust) har lång erfarenhet av att på uppdrag av de tolv kustkommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Öckerö, Göteborg och Kungsbacka arbeta med att rensa kusten från marint plastskräp. Ett av de viktigaste uppdragen har varit att ta fram en interaktiv strandstädarkarta. Den har funnits som webbversion i snart fem år.

Den digitala, interaktiva kartan används för att planera, kommunicera och rapportera städinsatser. Strandstädarkartan underlättar inrapporteringen för de kommunala städlagen, entreprenörerna och alla frivilliga ute på stränder och vikar.

Påsholkar, sopmajor, kajak- och reservatstoaletter är också markerade med symboler på kartan.

Info: www.renkust.se