17 april, 2020

Ny generation Axopar 37-fotare

Axopar uppgraderar sin 37-fotare med ett helt nytt skrov och måsvingedörrar. Båttillverkaren har hittat en ny och stark kundgrupp.

Finskägda Axopar har en annorlunda historia. Sedan starten 2014 har båttillverkaren sålt 2 200 båtar över hela världen och satsar på fortsatt expansion genom att bygga 1 000 båtar per år.

Bakom konceptet finns tre olika plattformar på 24, 28 och 37 fot. Axopar har hittat en stark och ny kundgrupp med en livsstil som attraheras av den här typen av motorbåtar: designintresserade, köpstarka och aktiva unga människor som söker nya upplevelser.

Endast fyra år efter lanseringen av den banbrytande Axopar 37 presenterar företaget en ny generation. Den här båten stod för mycket nytänkande när den lanserades med sina tuffa linjer och sjövärdiga skrov. Den nya modellen lovar ännu mer. En revolution, enligt Axopar.

Den mest iögonenfallande nyheten är måsvingarna över den främre kabinen i en av versionerna. Det ser riktigt fräckt ut och för tankarna till klassiska Mercedesbilar.

En annan förändring är att toalettutrymmet blivit mer privat. Vi kritiserade den förra lösningen, där toaletten placerats mitt i förkabinen, och tycker att den nya lösningen ser bättre ut.

Axopar har även satsat mer på sociala ytor och solsängar. Det känns klokt och tilltalar kundgruppen, som finns i ett 100-tal länder. USA är idag Axopars största marknad, men de första åren var Sverige viktigast.

Skrovet är helt nytt, trots att det håller samma yttermått som föregångaren. Förändringarna ska ge bättre fart, förbrukning och räckvidd.

Nya Axopar 37 finns i tre versioner: Spyder, ST (Soft Top) och XC (Cross Cabin). Det innebär en helt öppen båt, en med T-top och en kabinversion. Den senare har fräckt designade glasrutor runt hela kabinen och en mycket stor taklucka.

Brabus Shadow 900 är en av nyheterna från Axopars samarbete med Brabus Marine. Båten premiärvisades för pressen på en specialpresentation i Helsingfors i november, då den nya båten toppade 65 knop trots blåst och ösregn.

Brabus Shadow 900, som bygger på Axopars 37-fots skrov, är en extremt potent motorbåt. Med två stycken Mercury Racing 450R på akterspegeln är topphastigheten hela 65 knop för den 4 300 kg tunga båten. Accelerationen är minst lika imponerande; 0–65 knop på cirka 30 sekunder.

Världspremiären för de nya modellerna sker på Boot Düsseldorf i januari 2020.

Text: Lars-Åke Redéen

Fakta Axopar 37

Längd:      11,5 meter

Bredd:      3,35 meter

Vikt:          från 3 390 till 3 770 kg

Bränsle:    730 liter

CE-klass: B-Offshore

Toppfart:  35–50 knop

Motorer:   2 x 225 hk – 2 x 350 hk

Pris:         från 88 500 Euro plus moms och exklusive motorer

Info:          www.axopar.fi