5 maj, 2020

Hydrogenerator producerar förnybar energi för segelbåtar

Från Finland kommer denna hydrogenerator som producerar elenergi för segelbåtar. Under segling laddar generatorn båtens batterier.

Remoran Oy är ett finskt företag som utvecklat en innovativ lösning för segelbåtarnas elförsörjning. Hydrogeneratorn heter Remoran Wave 3.

Företaget tillverkar produkter som producerar förnybar energi. Innovatören, Pekka Aura, är själv seglare och känner väl till problemen med segelbåtarnas elförsörjning.

Remoran Wave 3 producerar förnybar el under seglingen. Under seglingen laddar hydrogeneratorn batterier som lagrar och förser segelbåtens utrustning med el (navigationssystem, kylskåp med mera). Seglaren kan efter en dags segling lägga till i hamnen med fulladdade batterier. Användningen av dieselmotorn minskar också avsevärt då man inte behöver starta motorn för att ladda batterierna.

Användningen av Remoran Wave 3 är enkel. Generatorenheten installeras i aktern på segelbåten med hjälp av en monteringsskena. När båten rör sig börjar turbinen snurra och generatorn producerar el som matas in i Remoran Charger 300W. Denna elektroniska laddare omvandlar elenergin till lämplig spänning (12V/24V) för båtens batterier. Laddaren anpassar laddningssekvensen, oberoende om det är ett lead acid eller LiPO batteri.

Remoran Wave 3 skiljer sig från sina konkurrenter i både design och praktiska egenskaper. Med hjälp av en teleskopisk konstruktion och vinkeljustering kan den enkelt anpassas till olika segelbåtsmodeller.

Remoran Wave 3 är utvecklad och tillverkad i Finland av Remoran Oy. Företaget har EU Design Patent som givits ut av EUIPO (EU Intellectual Property Office).

Info: www.remoran.eu