5 maj, 2020

Hybriddriven båttaxi i Venedig

När Italien och Venedig öppnar upp igen är miljön i fokus. En hybriddriven båttaxi visar hur man kan köra miljövänligare trafik även med en riktigt snygg och klassisk båt.

Det är den Venedigbaserade designstudion Nuvolari Lenard som har visat sitt koncept till en vattentaxi för Venedig. Den använder ”grön” teknologi som ska hjälpa till att bevara den historiska staden med sina många vattenvägar.

Venedig med sina många båtar kan ses som ett laboratorium för modern teknik som kan garantera minimal miljöpåverkan. I den aktuella båten kombineras detta med eleganta och klassiska linjer i en båt som delvis är byggd i trä.

Dieselelektrisk hybridframdrivning är enligt designstudion den mest effektiva lösningen för Venedigs särskilda krav. Kort batterilivslängd är ett vanligt problem för många hybridframdrivningssystem, men i Venedig kör många av taxibåtarna regelbundet till flygplatsen och använder då dieselmotorer, vilket ger batterierna tid att ladda. När båten kommer tillbaka till Venedig kan den köra på den lagrade elkraften.

Den första båten är en 14-sitsig och lyxig båttaxin döpt till Thunder. Den har byggts vid Cantieri Vizianello i Venedig, som även utvecklade det mekaniska och elektroniska systemet i hybridsystemet. Efter tester under ett år är den nu godkänd av klassificeringsorganen och klar för försäljning.

Nuvolari Lenard har fått en förfrågan om att bygga en version av den 9,2 m långa båttaxin som limousin för en superyacht. De har även planer på att använda ett framdrivningssystem med vätgasbränsleceller, som ju är betydligt renare vid drift än de flesta alternativen.

Några tekniska specifikationer har Nuvolari Lenard inte presenterat. Tills vidare får vi njuta av bilderna på den första hybriddrivna båttaxin.