8 maj, 2020

Konsumentverket kräver åtgärder av farliga flytvästar

Många uppblåsbara flytvästar kan ge en falsk trygghet. Gaspatronen kan ha gängat ur så att flytvästen inte blåser upp sig när du hamnar i vattnet. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. Problemet är att det fortfarande finns många farliga flytvästar hemma hos konsumenterna.

Därför kräver Konsumentverket åtgärder från representanter för de flytvästmärken som förekommer på den svenska marknaden.

– Det är en mycket allvarlig säkerhetsbrist som upptäcktes för några år sedan, och vi har allt sedan dess arbetat med varningar och information. EU-kommissionen har förstått hur allvarligt problemet med uppblåsbara flytvästar är och fattat ett beslut som innebär att flytvästar där patronen oavsiktligt kan gänga ur inte längre får säljas i EU. Tyvärr finns det många farliga västar ute hos båtfolket, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Myndigheten har en pågående marknadskontroll och förväntar sig frivilliga och skyndsamma åtgärder från företagen. De flesta flytvästmärken är berörda. Det är positivt att vissa företag har agerat snabbt och redan genomför frivilliga åtgärder.

Konsumentverket tvekar inte att genomföra tvingande åtgärder mot de företag som inte frivilligt åtgärdar sina flytvästar.

Information om återkallelser för de olika märkena kommer att publiceras på konsumentverket.se allt eftersom återkallelserna påbörjas.

De uppblåsbara flytvästarna är smidiga och mycket populära bland båtfolk. Men det är oklart hur många användare som känner till problemen med gaspatronen.

Jonas Eriksson uppmanar alla att kontrollera sina flytvästar därhemma. Om man är osäker på hur det ska se ut med en säkrad gaspatron ska man kontakta försäljaren. Uppblåsbara flytvästar ska också servas med jämna mellanrum.