12 maj, 2020

Över hälften av begbåtarna säljs inom en vecka

Svenskarna planerar för en semester på hemmaplan i år vilket syns på sökningarna på Blocket. Intresset för att köpa båt är störst i maj och i år har sökningarna efter båt ökat kraftigt med 128 procent jämfört med förra året. Vidare säljs 67 procent av hälften av båtarna inom en vecka.

Pressmeddelande:

Varje år säljs ungefär 100 000 båtar på Blocket – och intresset för att köpa båt är vanligtvis som störst i maj. Sökningarna på båtar till salu har ökat en hel del. De senaste 30 dagarna har sökningar på ordet ”båt” mer än fördubblats jämfört med samma period förra året (+175%). Över hälften (67%) av alla båtar som lades ut till försäljning i april var sålda inom en vecka. Även detta är mer än en fördubbling jämfört med föregående år, då 32% av båtarna såldes inom en vecka

– Tidigare har vi sett att det är många som söker på lyxbåtar och drömmer sig bort, men just nu är sökningarna mer realistiska och vi ser att enklare instegsbåtar är populära. Det är till exempel många som söker på Buster, som är en robust båt som kräver väldigt lite underhåll. En teori är att det tillkommer många nya köpare i sommar som inte haft båt innan, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Eftersom myndigheterna ännu inte gett några direktiv om hur vi kan röra oss i sommar så är det många som nu planerar för att semestra i närområdet.

– Just nu är det verkligen säljarens marknad för båtar, och kanske speciellt de billigare båtarna som lämpar sig för någon som inte haft båt tidigare, säger Matilda Adelborg.

Hallberg-Rassy 342. Foto: Hallberg-Rassy/Peter Szamer.

Fyra av tio motorbåtar säljs inom en vecka

Hittills i år har ungefär fyra av tio (37%) av motorbåtarna sålts inom en vecka. För ett år sedan var siffran 30 %. Den mest populära (den som i högst grad säljs snabbast) är Buster – där nästan hälften av båtarna är sålda inom en vecka. Medianpriset på motorbåtar ligger på 90 000 kronor, vilket är 5 000 kronor högre än förra året.

Den mest populära segelbåten är If, som i 33 procent av fallen såldes inom en vecka. Fler segelbåtar säljs inom en vecka nu jämfört med för ett år sedan. Medianpriset hittills i år är 100 000 kronor, för ett år sedan var det 98 000.

De mest eftersökta motorbåtarna (april 2020):

Nimbus

Yamarin

Buster

Ryds

Uttern

Flipper

HR

Örnvik

Bella

Aquador

De mest eftersökta segelbåtarna (april 2020):

Maxi

Bavaria

Hallberg Rassy

Maxi 77

Maxi 95

Najad

Linjett

Hanse

Winga

Omega

Tips till dig som ska köpa en båt

Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.

Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.

Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.

Om möjligt, använd Swish som betalmetod. Med Swish ser ni, till skillnad från internetbetalning, att pengarna kommit fram direkt även om köparen och säljaren har olika banker.

Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.

Tips till dig som ska sälja din båt

Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.

Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.

Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären. Läs mer!

Om möjligt, använd Swish som betalmetod. Med Swish ser ni, till skillnad från internetbetalning, att pengarna kommit fram direkt även om köparen och säljaren har olika banker.

Har du en båt av högre värde, skriv inte ut ditt efternamn i annonsen eller var båten finns, utan ta dessa detaljer i ett senare skede med potentiella köpare.