20 maj, 2020

Gotland Runt 2020 ställs in

Gotland Runt är världens största årliga havskappsegling med fler än 200 segelbåtar och tusentals seglare. Traditionellt lockar starten i centrala Stockholm hundratusentals besökare och publik längs stränderna. Starten, som skulle ägt rum 28 juni, ställs in med anledning av den pågående Covid-19 pandemin.

Gotland Runt, som arrangeras av KSSS, seglades för första gången 1937 och räknas idag som en av de verkligt klassiska internationella havskappseglingarna. De tio senaste åren har starten gått inne på Stockholm Ström och lockat storpublik till Skeppsholmen.

Gotland Runt är ju mycket mer än bara kappsegling, det är en folkfest och mötesplats på Skeppsholmen före start och vid målgången i Sandhamn. Ett evenemang där seglare, familjer, åskådare och partners strålar samman.

– Under våren har vi undersökt olika möjligheter att genomföra tävlingen, då vi är övertygade om att idrott utomhus ger positiva värden för människor. Men med dagens situation är det viktigt att vi tar ansvar och inte bidrar till ökad smittspridning eller belastar samhällsresurser, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

– Vi har fört en intensiv dialog med vår tävlingsorganisation och KSSS samarbetspartners för att försöka hitta alternativa lösningar. Men sammantaget är osäkerheten kring hur pandemin utvecklas och effekterna i samhället för stora för ett stort arrangemang som Gotland Runt.

Beslutet togs av KSSS styrelse efter dialog med bland annat Folkhälsomyndigheten, Polisen, Internationella Seglarförbundet (World Sailing) och Svenska Seglarförbundet samt KSSS samarbetspartners.

– Vi såg fram emot 2020 års upplaga av Gotland Runt, men ger vårt fulla stöd till KSSS beslut att mot bakgrund av rådande omständigheter ställa in, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamnar AB.

KSSS kommer nu tillsammans med klubbens samarbetspartners utveckla ett ännu starkare Gotland Runt, med flera nyheter både på land och på vattnet inför 2021.

Foto: Oskar Kihlborg.