27 maj, 2020

Kräver svar om Tullverkets rätt att beslagta stöldgods

Ett stopp för att föra ut stöldgods ur Sverige skulle vara effektivt i kampen mot de internationella stöldligorna. Trots löften från inrikesministern har det inte kommit några klara besked, något som en riksdagsman nu kräver.

Den 14 februari levererade regeringen ett efterlängtat besked: Tullverket ska få beslagta stöldgods på väg ut ur landet. Idag saknar myndigheten den rätten, med konsekvensen att Tullens medarbetare bara kan se på när lastbil efter lastbil korsar gränsen med båtmotorer, jordbruksmaskiner och annat misstänkt stöldgods.

Regeringen kunde dock inte precisera när en lag skulle vara på plats. Det fick Kristdemokraterna, som drivit frågan om stärkta befogenheter för Tullen länge, att reagera. Ingemar Kihlström (KD) ställde en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson.

– Jag förutsatte att det fanns en plan för när lagen ska ändra. Men Magdalena Andersson backar plötsligt från Mikael Dambergs besked att Tullen ska få beslagta stöldgods. Nu ska Tullens möjligheter ”ses över”. Regeringen ”ska fundera” på hur befogenheterna ska se ut. Vad är det egentligen som gäller? undrar Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot i justitieutskottet.

Magdalena Andersson, som är ansvarig minister för Tullverket som finansminister, har flera gånger backat från regeringens löfte om att Tullverket ska få stoppa stöldgods, senast i Sydsvenskan 3 maj. Nu ska Ingemar Kihlström ställa Mikael Damberg till svars på riksdagens frågestund.

– Jag förstår inte vad regeringen sysslar med. Ljuger de svenskarna rakt upp i ansiktet? Hur kan Damberg lova en sak som Andersson sedan tar tillbaka? Det måste han svara på, säger Kihlström (KD).

Att stoppa möjligheterna att föra ut stöldgods ur Sverige skulle slå hårt mot utländska stöldligor som står för minst 50 procent av bostadsinbrotten och 90 procent av stölderna av jordbruksmaskiner, bilar och båtmotorer.

– Jag blir väldigt upprörd över det här. Företagare och enskilda i hela Sverige drabbas dagligen av inbrott från utländska stöldligor som utan risk kan föra varorna över gränsen. Vi har kämpat i åratal för att ändra lagen och regeringen har konsekvent dragit ut på tiden. Nu trodde jag att det var över, men vid minsta kontrollfråga så vacklar regeringen, avslutar Ingemar Kihlström.