4 juni, 2020

Saxdor satsar på 32-fots flaggskepp

Bara några veckor efter lanseringen av Saxdor 200 Sport och Pro Sport introducerar företaget ett flaggskepp på 32 fot. Saxdor Yachts 320 GTO ser ut att bli något nyskapande av de första bilderna att döma.

Pressmeddelande:

Saxdor 320 GTO är den andra modellen i ett nytt sortiment från det finska företaget Saxdor Yachts. Den kommer att finnas tre separata modeller på 32-fotsplattformen, men det är GTO med T-topp och walk-around däck som kommer först.

Alla tre versionerna har modern design och kraftfulla prestanda med utombordsmotorer samt en effektiv skrovform. Maximal effekt är två 300 hk Mercurys medan en singelmonterad V8-motor med 300 hk beräknas ge en toppfart på 38 knop och en marschfart på nära 30 knop. Med 2 x 300 hk utombordare hk kommer den 2,6 ton tunga 320 att nå en topphastighet på över 50 knop med en marschfart på 20–40 knop.

Saxdor Yachts arbetar tillsammans med det prisbelönta designkontoret J&J Design. De har skapat ett prestandaskrov som är sjövärdigt, säkert, roligt och lätt att köra. 320 är modern och sportig med hög komfort och bekvämlighet, med praktiska däckutrymmen och en rymlig dubbelkabin med separat toalett.

Flera saker som är standard på större båtar är standard även här: däck med öppna sidor, en bakre solbädd med justerbart ryggstöd, integrerade räcken med mera.

Båten har utfällbara sidor akteröver, något som skapar mycket större innervolym när man till exempel ligger på svaj eller i en vik och vill ha tillgång till maximala ytor. Den integrerade T-toppen ger skydd över pentryt medan förarplatsen skyddas av en rejäl vindruta.

– Jag har alltid beundrat italiensk design, amerikansk funktionalitet och fransk prissättning. Med 320 är målet att integrera dessa attribut och kombinera dem med det skandinaviska sättet att båta. 320 GTO är nästa steg för Saxdor Yachts, med fler nya modeller som kommer att tillkännages under de kommande månaderna, säger Sakari Mattila, grundare och designer.

320 GTO lanseras i mitten av juni och ska visas på internationella båtmässor.

Det svenska startpriset kommer att bli cirka 1 250 000 kr inklusive moms och leveransklar i Sverige.

Info: www.seacastle.se

Info: www.saxdoryachts.com

 

 

 

 

Saxdor 320 GTO: The beginning of a new era

Following the successful launch of the game-changing 200 Sport and Pro Sport, Saxdor Yachts introduces the 320 GTO – a revolution in outboard-powered sportsboats.

Saxdor 320 GTO is the second model in a new range from the Finnish company Saxdor Yachts. There will be three separate models on the 32ft platform but it is the GTO, with a T-top and walk-around decks that will arrive first. All three versions share exquisite design, fast, powerful outboard performance and a refined, economical hull shape. Maximum power will be twin 300hp Mercurys while the single V8 engine with 300hp is estimated to have a 38-knot top speed with cruising speed close to 30 knots. With twin 300hp outboards, the 2.6-tonne 320 will achieve a top speed of well over 50 knots with an optimum cruising band between 20 and 40 knots.

Working in conjunction with award winning design office J&J Design, Saxdor Yachts has created a performance hull that is seaworthy, safe, fun and easy to drive. The 320 is modern, sexy and sporty but has a high level of comfort and convenience at its heart, with practical deck spaces and a spacious double cabin with separate toilet.

Despite featuring, as standard, options you would expect to find on larger craft, including opening side terraces, an aft sun pad with sliding backrest, wetbar, subtly integrated hand rails and fixed side wings for easy boarding, the 320 demonstrates exceptional value for money. The starting price with a single 300hp Mercury V8 outboard is €85,000 excluding VAT.

The versatility of the cockpit is a stand out feature. The opening side terraces create an unbeatable connection to the water and the sunpad with sliding backrest ensures this area is equally comfortable whether carrying guests at high speed or relaxing when the boat is at rest. The beautifully integrated T-top provides shelter over the wet bar and helm area, which is protected by a sleek wraparound windscreen. Sunshades fore and aft provide shelter from the sun if required.

At the bow, a sunpad and bench provide more relaxation space for guests and an integrated anchor and windlass ensure the lines aren’t disturbed by the boat’s hardware.

Sakari Mattila, founder of  Axopar and Saxdor Yachts says“I have always admired Italian design, American functionality and French pricing. With the 320, the aim is to incorporate these attributes and combine them with the Scandinavian way of boating. The 320 GTO is the next step for Saxdor Yachts, with more new models to be announced in the coming months.”

The 320 GTO is due for launch mid-June with an international boat show debut to follow.

Info: www.saxdoryachts.com