5 juni, 2020

Första Princess X95 i Plymouth

Här är de första bilderna efter sjötester med Princess Yachts nya flaggskepp: X95. Yachten har testats utanför Plymouth i England. Det är en imponerande yacht med stora väldesignade ytor och långa svepande linjer från för till aktern, vilket visar på ett nytt designspråk och ett nytt båtkoncept.

X95 är den första modellen i båtbyggarens nya X-klass. Både flybridge och huvuddäckets inre utrymme täcker nästan hela yachtens längd, vilket skapar ”Super Flybridge” – X-klassens kännetecken. Den nya layouten ger enligt Princess 10 % mer uteutrymmen och 40 % mer innerutrymme än en traditionell motorbåt.

Arbetet med att ta fram det nya flaggskeppet har gjorts av Princess mångåriga designer, Olesinski, i samarbete med det italienska designhuset Pininfarina. Förutom X95:s innovativa design, har Princess gjort stora förbättringar i skrovkonstruktionen. X95 är utrustad med en helt ny ”båge” som ger en fin linje. Skrovet ger 15 % bättre effektivitet jämfört med en traditionell skrovkonstruktion.

Ombord finns kabiner för upp till åtta gäster på nedre däck med två dubbelkabiner och en dubbel VIP-kabin föröver. Den första X95 har dock ett fem kabiner plus en däcklayout på nedre däck som inte är standard inklusive aktre VIP-salong med angränsande gym, komplett med löpband och träningsområde.

Andra icke-standardfunktioner på denna X95 inkluderar det anpassade yttre färgschemat i Princess midnattsblått och innerutrymmena har en specialanpassad layout. Här finns bland annat en drop-down-projektor med stor skärm på akterdäck, utrymme för besättningsboende upp till fem besättningsmedlemmar.

Princess X95 drivs av dubbla MAN V12 dieselmotorer med totalt 3 800 hk, vilket ger henne en maximal hastighet på över 23 knop. Med en bränslekapacitet på 13 400 liter och Princess nya skrovkonstruktion har X95 räckvidden maximerats, men ingen siffra anges.

Info: www.princessyachts.com

Fakta Princess X95

Längd:                  28,96 m

Bredd:                  6,71 m

Djup:                    2,03 m

Vikt:                      104 ton (50 % last)

Bränsle:                13 400 liter

Vatten:                 1 800 liter

Varmvatten:         205 liter

Svartvatten:          720 liter

Hålltank:               1 000 liter

Motorer:               MAN V12 på 2 x 1 900 hk

Toppfart:              24–26 knop