Hundens sommarfaror till sjöss

Hunden följer självklart med på båten. För att det ska bli en trevlig upplevelse för alla gäller det att vara vaksam på faror som drunkningsolyckor, risk för ormbett, vattensvans, värmeslag och giftiga alger.

– De flesta hundar gillar sjölivet och finner sig snabbt till rätta på båten. För hundägaren gäller det att vara väl förberedd och uppmärksam för att slippa tråkiga olyckor med akuta veterinärbesök i semestertider som följd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Fram till 2018 ökade antalet drunknade hundar under en femårsperiod, men sedan 2019 har det vänt och nu minskar olyckorna.

Välj en flytväst med lyfthandtag på ryggen. Om hunden ramlar överbord är det mycket svårt att lyfta upp den i båten när man själv är kvar ombord. Flytvästen ska vara anpassad efter hundens vikt, lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer med blöt päls. Bind aldrig fast hunden i vanligt koppel och halsband på båten. Det kan få direkt livsfarliga följder om hunden hoppar överbord och blir hängande.

På öar och naturhamnar kan det vara gott om huggorm, var uppmärksam på var hunden sätter sina tassar. Symtom på akut ormbett är bitmärken, kraftig svullnad, smärta och rodnad. Håll hunden i stillhet och kontakta veterinär om du misstänker att den blivit huggormsbiten.

Låt inte hunden bada vid algblomning, då giftalger kan vara direkt dödliga. Symtom kan vara att hunden darrar, kräks och/eller får diarré. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden fått i sig giftalger.

Badar hunden mycket och blir fuktig kan den drabbas av så kallad vattensvans, som är en mycket smärtsam inflammation i nerverna vid svansroten. Torka därför alltid hunden med en handduk efter lek och bus i vattnet.

Erbjud hunden en skuggig plats på båten och se till det alltid finns färskt dricksvatten ombord. Värmeslag visar sig genom andningssvårigheter, hunden flåsar och söker sig till kallare ytor. Andra tecken kan vara ökad puls, röda slemhinnor i ögon och mun samt vinglighet och förvirring. Hjälp hunden att kyla ned sig genom bad eller genom att linda in den i en blöt handduk.

Källa och foto: Agria Djurförsäkring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*