18 juni, 2020

Fem tips för en lyckad hemester på vatten

I spåren av coronapandemin kommer många svenskar att semestra på hemmaplan i sommar – det visar en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Göta kanal. Åtta av tio uppger att semesterplanerna har påverkats på grund av coronaviruset och tre fjärdedelar kommer därför att spendera mer tid utomhus.

Pressmeddelande:

Genom att semestra med båt, något som var tionde svensk drömmer om att få uppleva just denna sommar, får du ut det mesta av den efterlängtade årstiden och kan samtidigt njuta av utomhusaktiviteter och den vackra naturen. Nedan följer fem härliga tips på en båtsemester i några av Sveriges vackraste kanaler.

1. Göta kanal

Göta kanal är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön. På den välkända kanalen kan du i din egen takt ta dig fram genom Sverige med egen båt eller på någon av de många turbåtarna. Under din resa passerar du vackra landskap, gröna åkrar och mäktiga slott. Längs den 19 mil långa kanalen finns 21 trivsamma gästhamnar att stanna till vid, flertalet sevärdheter att uppleva och många spännande aktiviteter för stora som små. Njut av en magisk glass på Smultronstället, paddla SUP-bräda eller gör ett besök på Motalas häftiga Motormuseum. En tur på Göta kanal med trevliga stopp på vägen är ett solklart recept för en lyckad semester!

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/

2. Hjälmare kanal

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta farbara kanal. Den erbjuder en mängd unika och spännande aktiviteter. Den anrika kanalen är ett populärt resmål där du både kan ta dig fram på egen hand eller ta del av de många passagerarbåtar som gör regelbundna turer under sommaren. Vackra naturupplevelser, badplatser och naturstigar kantar den drygt 13 km långa kanalen och fiskemöjligheterna är många. Passa på att stanna till vid Hjälmare dockas besökscentrum, vandra någon av de många natursköna vandringslederna eller hyr en kanot och paddla dig fram. Hjälmare kanal erbjuder något för hela familjen och är ett utmärkt resmål för en avkopplande semester.

För mer information: https://www.sveaskog.se/upplev-skogen/besoksomrade…

3. Kinda kanal

Med sina 8 mil sträcker sig Kinda kanal från Linköping i norr till Hycklinge i söder. Kanalen är omgiven av skogar, sjöar och pittoreska orter som lämpar sig perfekt för cykelturer, paddlingsäventyr eller kulturupplevelser. Slussa dig fram med egen båt eller boka en plats på kryssningsbåten M/S Kind. Övernattningsmöjligheterna är många och Kinda kanal erbjuder både campingplatser, Bed & Breakfast och hotell. Spendera några dagar på Kinda kanal och du är garanterad en lugn och avkopplande semester.

För mer information: https://visitlinkoping.se/kinda-kanal

4. Strömsholms kanal

Strömsholms kanal tar dig på en resa genom natursköna omgivningar med spännande kulturskatter och roliga aktiviteter. Ta en nostalgitur med ångbåten Å/F Runn, slå några slag på Fagersta golfbana eller upplev naturen på en islandshäst. För den som vill ta ett svalkande dopp finns det gott om badmöjligheter, både i form av tempererade bassänger och badplatser vid kanalens kant. Strömsholms kanal erbjuder flera trivsamma boenden längs vägen där du kan välja mellan hotell,

stugor och Bed & Breakfast. Eller varför inte prova att sova under bar himmel? För dig som önskar avkoppling och återhämtning är kanalens lugna omgivning ett säkert kort.

För mer information: https://stromsholmskanal.se/

5. Dalslands kanal

Dalslands kanal lovar dig ett exceptionellt äventyr där du seglar fram i klart vatten omgiven av förtrollande natur. Den 25 mil långa kanalen har rankats som en av Sveriges vackraste, och en av de vackraste i Europa. Längs kanalen finns en mängd spännande aktiviteter för både stora och små. Gör ett besök vid Håveruds historiska akvedukt, paddla kanot eller vandra upp för Brända Berget. Dalslandskanalen erbjuder ett flertal fina gästhamnar att lägga till vid. Där kan du promenera längs de små gatorna kantade av butiker, njuta av god mat på någon av de många restaurangerna och uppleva förstklassig avkoppling.

För mer information: https://www.dalslandskanal.se/en/