23 juni, 2020

Sjöhistoriska museet öppnar varsamt 30 juni

Den 30 juni öppnar Sjöhistoriska museet åter för besökare efter att ha vidtagit en rad försiktighetsåtgärder och begränsat delar av verksamheten.

– Det känns fantastiskt att kunna hälsa besökare välkomna och ge huset och utställningarna liv igen. Och att vi har hittat sätt att göra besöket till en både spännande och säker upplevelse, säger Mats Djurberg museichef på Sjöhistoriska museet.

Sjöhistoriska, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, följer regeringens riktlinjer och expertmyndigheternas rekommendationer för att förhindra spridningen av coronaviruset. Museet har vidtagit en lång rad försiktighetsåtgärder för att möjliggöra en trygg upplevelse för både besökare och personal. Det innebär begränsningar i antal besökare samtidigt i lokalerna men också i verksamheten.

– Delar där trängsel är svår att undvika fortsätter vi att hålla stängda tillsvidare – det handlar om våra museifartyg, lekrummet Blubb och skaparverkstaden Ruskpricken. Däremot kommer vi att kunna hålla visningar för mindre grupper och så småningom även erbjuda bokade tider i våra arkiv och bibliotek, säger Mats Djurberg.

Museet öppnar 30 juni med ordinarie öppettider, tisdag–söndag klockan 10–17 med fri entré. Antalet besökare i lokalerna räknas och skyltning hjälper besökare att hålla avstånd och underlätta handhygien. Kaféet kommer att ha begränsningar både när det gäller öppettider och utbud.

– Vi följer kontinuerligt utvecklingen och rekommendationerna och är beredda att snabbt kunna göra förändringar. Jag vill uppmana till en koll på vår webb före besök på museet, där finns dessutom massor av innehåll att ta del av digitalt i form av filmer, poddar och artiklar, säger Mats Djurberg.

Foto: Anneli Karlsson.