28 juni, 2020

Ta det lugnt och var snäll på sjön i sommar!

I år blir det många båtar ute på sjön. Hemma-semester och fint väder har gjort att försäljningen av båtar fullkomligt exploderat.

– Vi i båtbranschen tycker naturligtvis att det är jätteroligt att så många kommer vara på sjön och uppleva allt det fina med båtlivet – men när man är många på sjön så måste man samsas, uppmanar Mats Eriksson, vd för Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Egentligen handlar det om sunt förnuft; Ta det lugnt, kör inte för fort, kört inte för nära andra så att du oroar dem, och gör inga svall. Att ha flytväst är lika självklart som att ha hjälm i slalombacken eller om du kör moppe. Flytvästen räddar liv.

På sjön gäller högerregeln, precis som på land och det är högertrafik som gäller även här. Motorbåt väjer för segelbåt och alla fritidsbåtar håller sig undan för yrkestrafiken.

För vattenskotrar gäller exakt samma regler som för andra båtar. Dessutom är det en åldersgräns på 15 år för att få köra en vattenskoter.

Båtlivet är väldigt fritt i Sverige och om det ska få fortsätta att vara det så måste vi ta hänsyn och vara snälla på sjön! Sjölagen reglerar vad som är tillåtet men genom att vara smart och bussig så behöver inte lagen göra sitt.

– Njut av allt det härliga på sjön. Njut av äventyret, umgänget och naturupplevelserna, avslutar Mats Eriksson.