29 juni, 2020

Ny app ska minska antalet drunkningsolyckor

De senaste veckorna har flera personer drunknat i Sverige, av dessa var flera barn. För att förhindra en tragedi på badstranden gäller det att ständigt hålla uppsikt över den som inte är simkunnig.

Enligt en ny Novus-undersökning har fler än var fjärde förälder (27 %) förlorat uppsikten över ett badande barn och många håller på med mobilen när barnen badar.

För att hjälpa föräldrar hålla uppsikt över sina barn ger Trygg-Hansas expert Alexandra Gahnström sina bästa tips. Det handlar bland annat om att lägga ifrån sig distraktionsmoment som telefonen eller boken, att tydligt fördela ansvar mellan vuxna och att inte lita fullt ut på flytleksaker och armpuffar.

Andreas Claesson, forskare och ordförande för Svenska HLR-rådet bekräftar vikten av uppsikt:

− Redan efter 3–4 minuter under ytan uppstår hjärnskador på grund av syrebrist. Många inser inte hur fort förloppet kan vara om tillsynen brister och att barnet faktiskt befinner sig i livsfara. När man kommer till stranden skall man som förälder ha tillsyn på de mindre barnen hela tiden, säger Andreas.

För att minska antalet drunkningstillbud och för att förhindra att barn drunknar går Trygg-Hansa nu ut med initiativet Badläge. Med Badläge vill man uppmana föräldrar att hålla uppsikt över sina barn på badplatsen genom att slå på Badläge både i sinnet och i mobilen. När den nya appen Badläge är aktiverad blockeras mobilen från allt annat än nödsamtal och det blir lättare att fokusera på barnen som badar.