29 juni, 2020

Spirit Yachts bygger specialdesignad 72 Deckhouse

Spirit Yachts har publicerat ritningarna för varvets senaste projekt, Spirit 72DH (Deckhouse), som för tillfället byggs i Suffolk i England. Båten ska sjösättas 2021 och har skräddarsytts för att passa ägarens önskemål om cruising, racing och charter i Medelhavet.

Fokus för nybygget ligger på att hålla vikten nere och att öka farten genom vattnet. Spirit 72DH är därför den första yachten från Spirit som får integrerade kolfiberförstärkningar. Förändringarna ger samma styrka som rostfritt stål, men med lägre vikt. Under byggnationen har därför mahogny förstärkts med inbakad kolfiber och även bordläggningen har förstärkts. En kolfiberförstärkt struktur är länkad till kölen och ger därmed även masten ökad styrka. Genom att använda kolfiber har varvet sparat över 800 kg jämfört med rostfritt.

Spirit 72DH har en sluprigg och är väl utrustad för performance cruising och racing. Mast och bom kommer från Hall Spars och övrig rigg från Lewmar medan seglen levereras av OneSails.

Båten är utrustad med solpaneler och en rejäl dieselmotor (Yanmar 4LV150) samt Mastervolt litiumjonbatterier samt en Mastervolt generator.

Båten har gästkabiner för åtta gäster samt besättning.

Fakta Spirit 72DH

Längd:                    22 m

Längd v. l.:             15,9 m

Bredd:                    4,8 m

Djup:                      3,1 m

Vikt:                        23 ton (lätt)

Ballast:                   40 %

Info:                        https://spirityachts.com/