3 juli, 2020

Nytt båtmärke för 100 procent eldrift

Voltaire Electric Yachts är ett nytt båtmärke som siktar på att producera båtar för enbart eldrift. Det tysk-amerikanska (USA) bolaget har utvecklat ett nytt koncept för motorbåtar som ska ge nollutsläpp, ha bra prestanda och samtidigt bjuda på lyx.

Den första modellen är Voltaire 33 SKY. Det är en öppen båt för dagsturer och kustnära båtliv. Räckvidden uppges till 100 M för den 9,9 m långa båten som har två långsmala skrov för att bli så lättdriven som möjligt och samtidigt vara lättdriven.

Skroven ser slanka och lättdrivna ut på de bilder som är offentliga. På däck har Voltaire 33 SKY gott om utrymme och, enligt tillverkaren, utrymmen som kan jämförs med en traditionell 12 m båt. Här finns bland annat en stor matplats samt utrymmen (3,5×1,8 m) för att sola och umgås. Här finns även badrum med ståhöjd, wet bar med mera.

Voltaire 33 SKY är designad för långa turer till sjöss. Båten har en räckvidd på 100 M vid 9 knop och en kalkylerad toppfart på 17–20 knop. Framdrivningssystemet har komponenter från Torqeedo och BMW. Två Deep Blue motorer med en gemensam effekt på 100 kW länkas till propelleraxlar. Två 42 kWh BMW i3 batterier ingår i utrustningen. Den som vill ha mer ”kräm” kan satsa på 600 W solpanel, som integreras i båtens T-Top. Båten har nio års garanti på motordelen och BMW-batterierna.

Båten är byggd i komposit med epoxy. Den ska tillverkas i för leverans 2021 i en fabrik hos Daedalus Yachts i North Carolina, USA.

Fakta Voltaire 33 SKY:

Längd:                     9,90 m

Bredd:                      4,00 m

Vikt:                         4,7 ton

Motor:                      Torqeedo Deep Blue – 2×50 kW

Batterier:                  BMW i3 – 2×42,2 kWh

Toppfart:                  17–20 knop

Marschfart:               12 knop

Räckvidd:                 100 M vid 9 knop

CE-klass:                 B (12 personer)

Design:                    Jonas Hertwig/ Voltaire Electric Yachts

Byggare:                  USA, Edenton, Daedalus Composites LLC

Pris:                         389 000 € (plus moms, cirka 5 Mkr

Info:                         www.voltaireyachts.com