31 augusti, 2020

Björn Holm (KSSS) vann SM i Kona One

Favoriten höll. När SM i Kona One i helgen avgjordes på Vätterns vatten utanför Motala stod surfnestorn Björn Holm (KSSS) i en klass för sig. Han vann helgens samtliga race i stor stil före Magnus Lindstedt och Carl Hjertberg.

– Jag är riktigt nöjd med min segling. Jag höll en jämn nivå utan nästan några misstag. Träningen på Sandhamn i sommar har varit bra så jag var väl förberedd för mästerskapet. Jag är också tacksam över att vi över huvud taget kunde genomföra SM detta speciella år, säger Björn Holm.

Han vann lördagens samtliga fem race under nordsjölågtryckets regntunga skyar. Det visade sig att han med den seglingen säkrade mästerskapet då vinden helt uteblev på söndagen.

Björn har en lång vindsurfing- och kappseglingskarriär bakom sig. Han har bland annat vunnit tre VM-guld i Kona One-klassen och ett flertal SM-guld i Kona One och andra kappseglingsklasser.

Silvermedaljen erövrades med minsta möjliga marginal av Magnus Lindstedt från WeSurf i Hittarp.

– Det känns fantastiskt skoj. Det har varit väldigt fin segling under skiftande och utslagsgivande förhållanden. Jag hade turen på min sida denna gång, säger Magnus Lindstedt.

På bronsplats med samma totalpoäng (12) som Magnus kom Carl Hjertberg från Djursholms Segelklubb.

– Riktigt bra racing under helgen. Vindarna var ganska lätta med mycket vrid. Jag är nöjd med min segling som räckte till pallen, säger Carl Hjertberg.

Tätt bakom medaljtrion kom de två juniorerna från Varbergs Segelsällskap, Jesse Sobovitch och Filip Andersson. De var enbart en respektive två poäng från prispallen.

Sammanlagt hade årets SM samlat 33 deltagare varav sju tjejer. I Kona One klassen seglar killar och tjejer tillsammans. Alla har likadana brädor och segelstorleken bestäms av seglarens vikt.

Bilder: Daniel Nordlund.