Förbered båten inför vintern

I år har båtlivet fått ett rejält tillskott av nya båtägare. Här är några enkla men viktiga saker att tänka på i samband med hösten.

Försäljningen av båtförsäkringar har ökat med 60 procent i år hos försäkringsbolaget If. Assistansärenden som bensinstopp och tamp i propeller har ökat med 95 procent och skadeärenden som grundstötningar och liknande har ökat med sex procent jämfört med samma period föregående år.

– I år har många båtar bytt ägare och en stor andel båtägare har brukat sina båtar i större utsträckning än tidigare. Det ser vi i vår försäljning, skadestatistik och omvärldsbevakning, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Tips för hur du förbereder båten inför vintern:

Närvaro är bästa skyddet

Tänk på att kolla till båten även om ni inte planerar att ta en tur. Hösten är högsäsong för tjuvar och i år tyder mycket på att det kommer stjälas extra många båtar och motorer.

Stöld av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning är tyvärr vanligt så här års. När aktiviteter i enskilda bryggor, marinor och vid sommarhus minskar passar tjuvarna på. Ett riktigt bra skydd är närvaro. Se till att båten bevakas en längre period in på hösten. Om båten inte ska användas mer är det smart att ta upp den och låsa in motor och annan värdefull utrustning.

Se över trailern

Även en båt på en trailer behöver kärlek, koll av däcktryck och hjullager med mera.

Undvik att ställa trailern vid en väg, se till att den är låst med ett godkänt lås och palla gärna upp den på bockar så att det blir svårare för tjuven att köra iväg med den.

Förhindra att båten sjunker

Mer än 70 procent av alla sjunkskador inträffar under hösten. Löv som täpper igen självlänsar och länspumpar som slutar fungera kombinerat med mycket regn får många båtar att sjunka. Det är lätt att förhindra om båten är under uppsikt med jämna mellanrum.

Se efter varandras båtar

Bilda nätverk med dina båtgrannar, där ni hjälps åt att se efter varandras båtar.

– Båtsamverkan fungerar på samma sätt som grannsamverkan. Tillsammans hjälps man åt för att förhindra stöld och skadegörelse. Det minskar risken att drabbas av brott och skapar samtidigt gemenskap, säger Arvid Böhm.

Hösten brukar vara en mycket stölddrabbad period, och i år finns det risk att stöldligorna vill jobba ifatt intäkter som de förlorat under våren.

Källa: If.

Checklista för en tryggare båthöst:

  • Stöldskydda båten.
  • Förvara båten och motorn säkert.
  • Lås in hela båten eller lämna den för förvaring hos en marina.
  • Ta av båtmotorn och förvara den inlåst i privat utrymme.
  • Töm båten på värdefull utrustning som ekolod, navigationsutrustning med mera.
  • Utrusta motorn med spårsändare.
  • Märk motorn exempelvis med DNA-märkning.

Om du låter motorn sitta kvar på båten så gäller båtförsäkringen enligt följande regler:

  • Motor upp till 50 hk måste vara fastlåst på båten.
  • Motor över 50 hk ska vara monterad enligt tillverkarens anvisningar. Inget övrigt låskrav.

Stöldsäkra trailern.

Gå med i Båtsamverkan.

Bildtext: Se över båten både i sjön och på land. Efter upptagning och service bör du ta av motorn och förvara stöldbegärlig utrustning på en säker plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*