20 oktober, 2020

Kroatien – Medelhavets sommarvinnare  

Kroatien fick en riktigt bra sommar, räknat i gästande turister. Denna mycket populära charterdestination behöll därmed ställningarna som ett av båtfolkets populäraste resmål, trots pandemin.

Antalet gäster som besökte Kroatien under årets nio första månader uppgick till 7,38 miljoner respektive 52,40 miljoner övernattningar. Det motsvarar 40 procent i ankomster, respektive 51 procent i gästnätter, jämfört med motsvarande period året innan. Ett resultat som gör Kroatien till Meddelahavets sommarvinnare.

Den internationella marknaden har erkänt Kroatien som en säker destination. Landet erhöll tidigt WTTC:s “Safe Travels Stamp”, som bevis att föreskrivna åtgärder respekteras. Landets klara besked kring åtgärderna mot Covid-19, utan ständiga regeländringar och motstridiga besked, ingav förtroende vilket speglades i turisternas starka besöksvilja även i år.

Kroatiens mest trogna gäster kommer även i år från närliggande länder; Tyskland, Slovenien, Polen, Österrike och Tjeckien. Antalet turister från den största utländska marknaden i Kroatien, Tyskland, uppgick till 1,53 miljoner, en minskning med 45 procent.

Knappt 40 000 svenskar besökte Kroatien mellan januari och september i år.

Antalet utländska gäster uppgick till drygt 5,94 miljoner, knappt 36 procent jämfört med samma period förra året och antalet gästnätter uppgick till 41,96 miljoner, en minskning med drygt 53 procent jämfört med året innan. Kroatiska turister stod för 1,43 miljoner ankomster, en minskning med dryga 25 procent och 10,44 miljoner gästnätter, en minskning på 16 procent.

Ledande kroatiska destinationer räknat per antalet ankomster och gästnätter var Istrien med 1,80 miljoner ankomster och 13,16 miljoner gästnätter, följda av Kvarner, Zadar och Split-Dalmatialänet.

Kroatien har som enda land i Europa varit konsekvent i att välkomna och ta emot svenska turister utan några särskilda krav! Sverige öppnade för utlandsresor så sent som 30 juni, vilket återspeglas i besöksstatistiken. Brist på flygavgångar och UD:s rekommendationer att semestra på hemmaplan, resulterade i en kraftig nedgång i antalet svenska turister som besökte Kroatien i år.

De tre största researrangörerna Apollo, Ving och TUI flög ner sammanlagt runt 9 000 resenärer. De få flygavgångarna var fullbelagda och både researrangörerna samt resenärerna var nöjda med servicen och hanteringen av Coronakrisen i landet.

39 467 svenskar besökte Kroatien mellan januari och september i år och antalet svenska gästnätter uppgick till 219 702.  Det motsvarar en minskning med 86 procent i ankomster samt drygt 85 procent i gästnätter, jämfört med året innan.

15 243 svenskar valde hotell som boendeform, 12 762 bodde privat medan 2 621 valde campingplats. 2 225 svenskar semestrade på en seglings-eller kryssningsbåt.

Flest svenskar semestrade i Split-Dalmatialänet (21 239), Dubrovnik-Neretvalänet (4 617), samt Istrien (3 515).

Foto: Brela (Makarska Riviera).

Text: Vjeko Begovic.