12 november, 2020

Stort intresse för soldrivna katamaraner

Trots ett pris till konsument på tiotals miljoner kronor är intresset stort för sol- och eldrivna katamaraner. Österrikiska Silent-Yachts har tio båtar på upp till 24 m i produktion.

Silent-Yachts är en lite annorlunda båttillverkare. Företaget har sin bas i Österrike medan produktionen sker i Thailand. Båtarna håller en hög teknisk nivå och siktet är inställt på dem som vill ha det lugnt och skönt på sjön i varma vatten. Även charterföretag som agerar på lyxmarknaden finns bland kunderna.

Tio soldrivna katamaraner är för närvarande i produktion:

En Silent 55, fem Silent 60 och fyra Silent 80. Totalt ska företaget leverera över 15 yachter under 2021.

Hittills har det österrikiska företaget sålt 31 soldrivna katamaraner på 55–80 fot, trots prislappar på från cirka 25 Mkr och uppåt.

För att klarar driften av de nya båtarna har Silent-Yachts beställt 500 lithiumjonbatteripaket motsvarande 2,5 Megawatt.

Båtarna använder tyst elektrisk framdrivning för obegränsad räckvidd utan förbränningsmotor och vibrationerna är därmed minimala. Tack vare detta är båtens driftskostnader väsentligt lägre jämfört med båtar som använder mer traditionella framdrivningssystem.

En av de mindre modellerna, Silent 60, finns med flera layouter, från tre till sex kabiner med upp till sex badrum. Alla sovrum har dubbelkojer samt separata duschutrymmen. Salongen på huvuddäck har breda fönster och båten har även en rymlig flybridge med separat styrplats, sittgrupp och solstolar. Silent 60 har blivit företagets storsäljare med tolv enheter levererade hittills efter debuten på Cannes Yachting Festival 2019.

Båtarna byggs på ett varv i Rayong, 220 km från Bangkok, som är det största privatägda varvet för den här typen av båtar i Sydostasien. Tillverkaren kan bygga tolv 60-fotare årligen med två formset. En stor del av produktionen säljs till USA.

Silent 60 är utrustad med 42 solpaneler som ger 17 kWp.

Fakta Silent 60

Längd:                  17,99 m

Bredd:                  8,99 m

Djup:                    0,93 m

Vatten:                 1 000 liter

Hålltank:               2×500 liter

Motor:                  2 x 250 kW

Solpaneler:           42/17 kW

Batteri:                 210 kWh

Marschfart:           6–8 knop

Toppfart:              20 knop

CE-klass:             A

Info:                      https://www.silent-yachts.com/