Göteborgs enda bevarade ångbåt

Färjan 4 är Sjöfartsmuseet Akvariets största föremål och stadens enda bevarade ångbåt. Färjan hade 100-årsjubileum i oktober.

– Färjan 4 är helt unik i våra samlingar. Det är en liten bit av 1920-talet som fortfarande flyter och som förmedlar känslan av att åka färja i det gamla Göteborg. Den ger en glimt in i en annan värld, här kan man höra ljuden och känna doften av en koleldad ångmaskin, säger Karl Hellervik, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Färjan 4 levererades i oktober 1920 till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron – Götaverken. Här kom den att tjäna som en av hamnens riktiga arbetshästar, och avgick fullastad med varvsarbetare var 15:e minut från klockan sex på morgonen till ett på natten.

Efter 50 år togs färjan ur trafik och överlämnades till Sjöfartsmuseet. Sällskapet Ångbåten fick förtroendet att bevara den i trafikdugligt skick. Efter ett svårt ångpannehaveri 2016 var färjan på vippen att tas ur trafik, men efter en omfattande renovering har den äntligen kunnat sjösättas igen, lagom till sitt 100-årsjubileum.

– Vi är förstås glada att Färjan 4 kan ånga vidare in i 2020-talet. Alla gamla färjor är borta, det finns bara denna kvar som fortfarande fungerar, säger Karl Hellervik.

Källa: Sällskapet Ångbåten

Bildtext: Färjan 4 forslade omkring 1,5 miljoner passagerare om året, totalt 40 miljoner 1920–1954. Foto: Gunnar Söderberg.

5 reaktioner till “Göteborgs enda bevarade ångbåt”

 1. Det fanns en exakt likadan färja som gick till varvet Eriksberg och sin vana trogen döpte göteborgarna denna färja till “Snusdosan”. Åkte denna färja under 3 år på 60-talet, då jag gick en 3-åring utbildning för att bli fartygsbyggare.

 2. Färjan 4 är inte den enda bevarade ångbåten i Göteborg, även Bohuslän finns.
  det finns två ångfärjor i landet i drift, Djurgården 3 i Stockholm och färjan 4 i Göteborg.
  Det finns ca 250 ångfartyg i Sverige från den minsta ångslupen på 5 meter till den största isbrytaren Sankt Erik. Omkring 40 stycken kör trafik under sommarhalvåret.
  De presenteras i en broschyr “Ångbåtar i Sverige” som finns på turistbyråer och om bord på ångfartyg med flera platser.
  Det finns ca 150 mindre fritidsbåtar som är ångdrivna.
  O s v jag kan berätta mer om ångbåtar!
  Mvh/Sven Jönsson
  Redaktör för SÅF-bladet
  Sveriges Ångbåtsförening

  1. SAAB hade ett förslag till ångmotor för sina bilar ngn. gång på 60- 70-talet. Presenterades i
   Vi bilägare. Vet du vart den tog vägen ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*