19 november, 2020

Modulbaserat joystickssystem från Yamaha

Yamaha lanserar ett avancerat och moduluppbyggt joystickssystem. Det levereras som standard på alla märkets utombordare från 150 hk och uppåt till toppmodellerna XTO på 375 respektive 425 hk.

Det nya systemet – Helm Master EX – har testats tillsammans med utvalda båtbyggare. Från och med i höst levereras det som standard i tre olika nivåer. Samtliga passar singel- och flermotorsmontage.

Nivå ett omfattar ett elektriskt reglage. Det är förutsättning för hela systemet och innehåller flera nya eller förbättrade funktioner.

Trollingfunktionen är vidareutvecklad och kallas nu Speed Control. Hastigheten justeras i steg om 50 rpm kring ett valt varvtal. Patent Shift kallas ytterligare ett sätt att sänka farten så att motorn väljer hur stor del av tiden som växeln ska vara i eller ur.

Trim Assist sköts nu med förvalda trimnivåer, direkt via reglaget. Motorerna har fasta trimnivåer som används vid vissa varvtal.

Nivå två har elektromekanisk styrning helt utan hydraulik (inbyggd standard i XTO 375 och 425). Den kallas Digital Electric Steering (DES). Kan även eftermonteras så att man får fördelarna och bultas då på 150– 300 hk. Detta ger en mer direkt styrning som kan ställas in för motstånd och hur många rattvarv som behövs. Styrningen har inte några pumpar, slangar eller kablage.

Nivå tre innebär full funktion med inbyggd autopilot och joystick. Autopiloten arbetar traditionellt eller med track point som man kan peka ut rutten på.

I nivå tre används även pekskärmar (CL5 och CL7). Systemet bygger på Garminteknik. CL5 blir standardinstrument på Yamahas stora motorer.

Helm Master är också utrustat med nyckellös startspärr, som är vattentät. Den är vattentät ner till 10 cm i fem minuter och har enhandsfunktion. Den som vill kan dock välja att använda nyckel. Låsa måste man göra manuellt.

De modeller som är klara för systemet är: XF425, XF375, F300B, F250D och F225F, samt F200G, F175C och F150G.

Funktionerna finns i alla motorer med toppmonterade reglage som standard med leverans från september 2020. Sidmonterade är beräknade till säsongen 2021.