27 januari, 2021

Fler båtstölder trots Corona

Antalet båtstölder ökade med 13 procent under 2020 jämfört med 2019. Det uppger företaget NorthTracker, som marknadsför GPS-spårsändare, i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att antalet båtmotorstölder har minskat med 24 procent under 2020. Det är tydligt att Corona har påverkat genom minskat resande och gjort det svårare för ligor att föra ut stöldgods, säger Magnus Bjellqvist, Partneransvarig på NorthTracker och den som ofta leder stöldspårningar tillsammans med Polisen.

Under januari och februari hade Sjöpolisen framgång då de sprängde två större celler i Stockholmsområdet, innan gränserna stängdes. Att stölderna av båtar med motorer ökade så mycket är dock en oroande trend då det ofta är dyra båtar som stjäls.

– Under 2020 hittade vi ett 50-tal motorer, fyra båtar med motorerna kvar samt ett antal vattenskotrar. När vi pratar med de drabbade framgår det att de inte är medvetna om försäkringsbolagens åldersavdrag när de tvingas skaffa en ny motor. Ofta blir det flera tiotusentals kronor i självrisk och åldersavdrag. Mycket av det kan man slippa med en godkänd spårsändare, säger Magnus.

Totalt stals 1 733 båtmotorer enligt Brås preliminära statistik för 2020. Det är en minskning med 533 motorer jämfört med 2019. Det stals 1 066 båtar med motor och 549 båtar utan motor. Antalet båtrelaterade stölder inklusive stölder av båtar blev totalt 5 655 stycken, en minskning med 12 procent.

NorthTrackers spårsändare jobbar med det globala GPS-nätverket och fungerar över hela Europa via mobilkommunikation. Som användaren kan man se sin spårsändare via en app i telefonen eller på en hemsida.  Den uppdaterar sin position allt från en gång per dygn ner till en gång i minuten beroende på vilka inställningar man gör.

Om du funderar på att köpa en spårsändare ska du kontrollera att den är godkänd av Svenska Stöldskyddsföreningen och ditt försäkringsbolag. En godkänd spårsändare kan ge försäkringsfördelar som i extrema fall faktiskt visat sig betala hela spårsändarens kostnad.


Båtstölderna ökade 2020, trots Corona.