29 januari, 2021

Ökad satsning på motorkattor – även med eldrift

Fountaine Pajot lanserade sin första motorbåtskatamaran för över 20 år sedan. Nu ökar de satsningen på motordrivna katamaraner under namnet Fountaine Pajot Motor Yachts.

Under de senaste åren har tillverkaren blivit synonym med allt större katamaraner, främst för segling. Men de har också, sedan drygt tio år, haft en egen serie motordrivna katamaraner.

En helt ny modell – MY4.S – lanseras samtidigt som övriga motorkatamaraner får nya namn. MY40 blir MY5 medan MY44 döps till MY6.

Fördelarna med katamaraner är många, speciellt för den som tillbringar mycket tid i båten eller för den som vill ha en rymlig charterbåt. En katamaran på 37 fot har till exempel jämförbara utrymmen med en enskrovsbåt på 40–45 fot. Den nya MY 40 vill tillverkaren utrymmesmässigt helst jämföra med en enskrovsbåt på 50–55 fot och MY 44 blir ungefär som en 60-fotare med singelskrov.

Tillsammans med designern Pierangelo Andreani har Fountaine Pajot skapat nya MY4.S, som blir den första i en helt ny serie. I framtiden kommer dessa båtar bland annat att kunna utrustas med elmotorer. Tillverkaren har ett samarbete med Volvo Penta sedan två år för att utveckla elmotorer i segeldrivna katamaraner och detta kommer alltså att införas även i motorbåtarna.

Fakta Fountaine Pajot MY4.S

Längd:      11 m

Bredd:      5,1 m

Vikt:          9,5 ton

Djup:        0,80 m

Motor:      Yanmar 2×111 kW (2×150 hk)

Bränsle:    2×600 liter

Vatten:     350 liter

Räckvidd: 1 000 M

Design:    Daniel Andrieu

Interiör:    Pierangelo Andreani

Info:          www.fountaine-pajot.com