2 februari, 2021

Norskt teknikföretag formar framtidens foilande båtar

Det norska teknikföretaget Lift Ocean vill förändra båtindustrin. Företagets hydrofoilteknik (bärplan) minskar energiförbrukningen med 60 procent, driftskostnaderna med upp till 90 procent och möjliggör nollutsläppslösningar med lång räckvidd.

Bakom bolaget står den tidigare norska olympiska seglaren, ingenjör Petter Mørland Pedersen. Hans företag utvecklar hydrofoilsystem för båtar.

– Så vitt jag vet är vi det första företaget i världen som utvecklar en komplett hydrofoilslösning som båttillverkare kan implementera i sina egna produkter, säger grundare och vd Petter Mørland Pedersen på Lift Ocean.

Enligt Mørland kommer allt från traditionella fritidsbåtar till stora motorbåtar och kommersiella fartyg att kunna minska utsläppen med bärplan, utan att kompromissa med den komfort och njutning som många förknippar med båtliv.

Mørland Pedersen och Lift Ocean har samarbetat med Yinson, ett malaysiskt energilösningsföretag inom offshore-produktion, förnybar energi och grön teknik. Yinson förvärvade en andel i Lift Ocean tillsammans med Atomico Angle Program och Prox AS. Projektet stöds också av Innovation Norge och Norges forskningsråd.

Lift Ocean har redan väckt intresse från internationella företag om leverans av bärplanssystem, samtidigt som de genomför en konceptstudie för en kund. Foilen, eller vingen, lyfter båten ur vattnet och minskar motståndet avsevärt.

I America’s Cup uppnår de foilande segelbåtarna hastigheter över 50 knop. Nu tror Petter Mørland Pedersen att tekniken är tillräckligt mogen för att även användas i motorbåtar.

– Alla som har varit till sjöss känner till utmaningarna med att färdas genom vatten. När bärplanet lyfter båten ur vattnet ändras allt. Våra modeller visar att en 40 fot lång motorbåt med en hastighet på 25 knop kommer att behöva 60 procent mindre kraft än konventionell båt. Detta skulle minska kostnaderna för framdrivning med 90 procent, säger Mørland Pedersen.

– Vi erbjuder kompletta bärplanssystem. Vårt system gör det möjligt för tillverkare att fokusera på vad de gör bäst, bygga båtar, medan vi får dem att flyga. Hydrofoil-systemet består av ett huvudbärplan placerat i båtens tyngdpunkt, ett bakre bärplan för balans, framdrivning, energikälla och ett flygkontrollsystem. Hemligheten är att dessa komponenter fungerar optimalt tillsammans.

Info: www.liftocean.no